Az olimpiai hírekre és sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál szerint a három ország határán fekvő alpesi régiók közül többen (a svájci Valais, a francia Chamonix és az olasz Aosta-völgy) vállalnák az együttműködést a havas játékok megszervezésére. Bár a svájci tisztviselők korábban kijelentették, hogy

nem szívesen támogatják a kampányt, amelyet a lakosság túl költségesnek tart

Két hete a Japán Olimpiai Bizottság és Szapporo tisztviselői jelentették be, hogy szüneteltetik a pályázatot, mivel a tokiói nyári olimpia vesztegetési botrányai miatt elbizonytalanodtak.

Szapporo mellett a kanadai Vancouvernek sem áll biztos lábakon a pályázata, mivel Brit Kolumbia tartomány kormányzósága októberben kijelentette: nem finanszírozza az olimpiarendezést.

A két ország esetleges visszalépésével mindössze egy pályázó maradna a 2030-as és 2034-es téli ötkarikás játékok megrendezésére, de az egyesült államokbeli Salt Lake City is inkább 12 év múlva rendezne olimpiát.

NOB lausanne-i ülésén egy hónappal ezelőtt pedig egy újabb kritériumot fogalmazott meg, miszerint a fenntarthatóság jegyében olyan rendező várost keresnek majd, ahol az elmúlt tíz évben nulla fok alatti hőmérsékletet mértek a téli olimpia idején.

Ahogy fogalmaztak:

fel kell mérni az éghajlatváltozás téli játékokra gyakorolt ​​hatásait

A nagy bejelentést eredetileg a NOB idei, mumbai ülésén tervezték, de most úgy tűnik erre 2024-ig várni kell. 

A soron következő téli olimpiára Milánóban és Cortina d'Ampezzóban kerül sor 2026. február 6. és 22. között.