Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törökországi államfőválasztáson a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdogan fő riválisa Kemal Kilicdaroglu, aki 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülésnek, a kemalista Köztársasági Néppártnak (CHP) az elnöke.

Rajtuk kívül még ringbe szállt Sinan Ogan volt jobboldali parlamenti képviselő is, akinek esélyei messze elmaradnak vetélytársaiétól. Csütörtökön bedobta a törölközőt egy szexbotrányba keveredett török ellenzéki jelölt, Muharrem Ince, aki a voksok két százalékára számíthatott volna.

A szavazás első eredményei azt mutatják a török források alapján, hogy Erdogan elnök megtarthatja elnöki tisztségét Törökország élén. A jelenleg is folyamatban lévő szavazatszámlálás eredményét a török média folyamatosan hozza nyilvánosságra.

Török helyi idő szerint este 11 órakor a következő volt az állás 89.24 százalékos szavazatfeldolgozottságnál:

  • az első helyen jelenleg Recep Tayyip Erdogan: 49,94 százalékkal;
  • Kemal Kilicdaroglu 44,3 százalékkal a második.

Egy biztos: a török választási törvény szerint amennyiben az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg legalább a szavazatok 50 százalékát, május 28-án második, mindent eldöntő elnökválasztási fordulót tartanak. Az aktuálisan közölt eredmények alapján Erdogan elnök már az első fordulónak a nyertese. Azonban maga a parlamenti választás egyfordulós.

Fontos megjegyezni, hogy ezek pusztán előzetes, tájékoztató jellegű eredmények, most még egyáltalán nincs kizárva a második forduló lehetősége. Amint az újabb adatok befutnak egy magasabb feldolgozottságnál, a levélszavazatokról nem is beszélve – frissítjük cikkünket!

Május 19-re várható a hivatalos végeredmény

A Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) május 15-re, hétfő estére ígérte az előzetes hivatalos választási eredmények közzétételét. A végleges eredményeket május 19-én közlik, amelyben szerepelni fognak már a külképviseleteken leadott szavazatok is.

A külföldön élő törökök április 27. és május 9. között szavazhattak Törökország diplomáciai külképviseletein, ugyanakkor a török vámkapuknál, vagyis a nemzetközi repülőtereken és az ország határállomásain vasárnap délután 17 óráig még ők is voksolhattak. 

Tömeges választási csalásról egyelőre nem érkezett jelentés, arról azonban igen, hogy magas, akár 80 százalék feletti is lehetett a részvételi arány.

Törökországban a 18. életévüket betöltött állampolgárok helyi idő szerint délután 17 óráig (közép-európai idő szerint 16 óráig) járulhattak az urnákhoz.

A törökországi hatóságok összesen 64 millió 113 ezer 941 választópolgárt vettek nyilvántartásba, 60 millió 697 ezer 843-at belföldön, 3 millió 416 ezer 98-at pedig külföldön.

Négymillió 904 ezer 672-en először élhetnek a voksolás lehetőségével. Törökországnak az állami statisztikai hivatal legfrissebb, 2023 februárjában közölt adatai szerint csaknem 85,3 millió lakosa van.

Húsz év után sem váltják le Erdogant?

Recep Tayyip Erdogan húsz évig töretlen népszerűségét számos tényező ingatta meg az elmúlt időszakban. Bizonyos intézkedésekkel ugyan ezen próbált javítani, a legutóbb például azzal, hogy bejelentette, 700 ezer közalkalmazott kap fizetésemelést. „Nem engedhetem meg, hogy bárkit is maga alá gyűrjön az infláció” – fogalmazott a török elnök. A török elnököt sokan bírálták a februári földrengés után a segélyek lassú folyósítása mellett többek között azért is, mert egyre több súlyos rendszerhibára derült fény az építési engedélyek kiadásával kapcsolatban. Ezt tetézte, hogy a közgazdászok egyetértenek abban, hogy Recep Tayyip Erdogan által képviselt unortodox monetáris és fiskális politika, és ennek keretében az, hogy nem helyeselte a kamatemelést, jelentősen meglódította a török inflációt, a külföldi befektetőket pedig elüldözte Törökországból. Ezzel szemben Erdogan fő riválisa, Kemal Kilicdaroglu azt ígérte, megválasztása esetén megreformálja az ország gazdaságának alapjait annak érdekében, hogy az ismét vonzóvá válhasson a külföldi befektetők számára. A jegybank élére új kormányzó kerül, az állami intézmények élén pedig leváltják a Recep Tayyip Erdogan által kijelölt bürokratákat. Bővebben --->