Egy második földrengés is megrázta hétfő délelőtt Törökországot, ezúttal egy 7,5 erősségű – olvasható a BBC élő közvetítésében.

A Törökország középső részét és Szíria északkeleti felét megrázó, hétfő hajnali 7,8 erősségű földrengésről Okan Tuysuz, az Isztambuli Műszaki Egyetem geológus professzora azt nyilatkozta, ehhez hasonló mértékű földmozgást a törökök 1939 óta nem tapasztaltak. A földrengést még Egyiptomban, Görögországban és Cipruson is lehetett érezni.

Törökországban hatósági jelentések alapján közben a halálos áldozatok száma 284-re, Szíriában pedig 237-re nőtt. A török területeken 2323, a szíriai részen pedig legalább 516 sebesültről adtak hírt.

Infrastrukturális károk és olajszállítási fennakadás

A földrengés hatására sérült a Hatay repülőtér kifutópályája, bár ezzel kapcsolatban a török kormány legalább annak örülhet, hogy az ország egyik kisebb jelentőségű nemzetközi repülőterében keletkezett kár. Ahogy az is jó hír, hogy a Reuters információi szerint az épülő Akkuyu atomerőműnek nem esett bántódása. Az azonban már hatalmas probléma, hogy több kórház egy-egy épülete, épületrésze is összeomlott.

Törökország elővigyázatossági okoból elzárta a ceyhani olajexport-terminálját, bár a egy neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint az első vizsgálatok során arra jutottak, hogy a vezeték nem sérült meg.

A ceyhani terminál kulcsfontosságú olajexport-csomópont: Irakot és Azerbajdzsánt is összeköti az európai célországok finomítóival. Januárban a napi több mint egymillió hordónyi nyersolajszállítmány ment keresztül a török terminálon a Bloomberg adatai szerint.

A földrengés pusztítása a szíriai Jandarisban
A földrengés pusztítása a szíriai Jandarisban
Kép: Reuters
A helyi gázvezetékekben ellenben már bizonyíthatóan keletkezett kár, ezért – az állami Botas kőolaj- és gázvállalat tájékoztatása alapján – Gaziantep, Hatay és Kahramanmaras török tartományokban egyelőre szünetel a gázellátás. Egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselő szerint a cél, hogy 48 órán belül helyreállítsák a szolgáltatást.

Komoly fennakadásokat okoz a Guardian szerint Törökországban, hogy a földrengés sújtotta területekről tömegek próbálnak menekülni. Az így kialakult forgalmi dugók miatt pedig a mentőcsapatok nem jutnak el a helyszínre. Az Associated Press szerint a hatóságok arra bátorítják a helyieket, akiknek a katasztrófa miatt használhatatlanná vált az otthonuk, hogy a pánikszerű menekülés helyett a fagypont körüli hőmérséklet elől húzódjanak inkább a környéki mecsetekbe.

Érkezik a nemzetközi segítség

A földrengés hírére számos ország vezetője jelezte, hogy segítséget küldenek. Az indiai kormány két csapatot ígért, összesen száz fő mozgósításával, mentésre kiképzett kutyákkal és eszközökkel. Lengyelország 76 tűzoltót és nyolc mentőkutyát küld, míg az orosz vészhelyzeti minisztérium két IL-76-os repülőgépet és 100 fős mentőegységet ígért.

Magyarország is felajánlotta segítségét, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelezte, amennyiben a helyi hatóságok ezt igénylik, ötvenfős egység indul azonnal útnak, hogy segítse a túlélők utáni kutatást.