Aláírta Recep Tayyip Erdoğan török államfő a dokumentumot, amely szerint megtartják a parlamenti és elnökválasztást Törökországban május 14-én – írja a Reuters.

Az elnök már pár nappal ezelőtt is utalt egyébként arra egy parlamenti beszédében, hogy a több mint 47 ezer fő halálát és komoly infrastrukturális károkat okozó földrengéssorozat után nem halasztják későbbre a voksolást.

A hivatalos tájékoztatás szerint azok is a szavazóurnákhoz járulhatnak majd, akik a földrengés során elveszítették otthonaikat, és kénytelenek voltak továbbállni eredeti lakóhelyükről. Ők az aktuális tartózkodási helyükön szavazhatnak majd.

Recep Tayyip Erdoğan elárulta, a kampánya a katasztrófa utáni helyreállítási munkálatokra helyezi majd a hangsúlyt,

zenét pedig ezúttal egyáltalán nem fognak felhasználni.

Érdekesség, hogy közvetlenül a február elején bekövetkezett földrengés után még azt hangoztatta a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), hogy későbbre kellene tolni a választásokat. Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő szerint egészen novemberig szerették volna halasztani ezeket, az ellenzék azonban heves tiltakozásba kezdett.

A hat pártból álló ellenzéki összefogás hétfőn jelentette be, hogy Kemal Kilicdaroglut, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökét indítják Recep Tayyip Erdoğannal szemben. A szakértők egyetértenek abban, hogy húsz éve a legnagyobb kihívással szembesül Recep Tayyip Erdoğan és az AKP.

közvélemény-kutatási adatok alapján mind az elnöki, mind a parlamenti megmérettetésen szoros az állás, a kormányalakításra jelen állás szerint az ellenzék kapná meg a lehetőséget a szavazóktól.