Ismét bíróság előtt kell megjelennie Donald Trump volt amerikai elnöknek – számolt be a Business Insider. Ezúttal szövetségi vádemelés történt ellene, amelyre eddig egyetlen korábbi amerikai államfő esetében sem volt példa.

Donald Trumpot azért idézték be, amiért egy tavaly augusztusi házkutatás során az FBI több mint száz titkosított iratot talált a Mar-a-Lago nevű rezidenciáján. A volt elnök azzal érvelt, hogy ezeket ő államfőként mozdította el, ilyen minőségben márpedig megvolt a joga ahhoz, hogy feloldja bármely hivatalos dokumentum titkosítását.

Sajtóinformációk szerint óriási baklövést követhetett el az üggyel kapcsolatban Donald Trump. Átnézhette ugyanis a Mar-a-Lago nevű rezidenciáján lévő minősített iratokat azt követően, hogy megkapta az azok visszaadását indítványozó idézést. Az igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozóinak a Washington Post szerint erre bizonyítékai is vannak.

A tanúvallomások, biztonsági kamerák felvételei és egyéb dokumentumok alapján Donald Trump tavaly májusban kivitte a dobozokat a garázsból azt követően, hogy megkapta a hivatalos kérvényt azok visszajuttatására. A nyomozók arra gyanakodnak, hogy ezt azzal a céllal tette, hogy átrostálja, mit tart meg, mit szolgáltat be.

A volt államfő a közösségi média profilján jelentette be, hogy az Igazságügyi Minisztérium jogászai csütörtökön értesítették az ügyvédeit a vádemelésről. Kedden kell megjelennie Miami szövetségi bíróságán, ahol a jelek szerint önként meg is jelenik majd.

Ahogy áprilisban, úgy ezúttal is őrizetbe fogják venni Donald Trumpot. A politikusnak akkor amiatt kellett bíróság előtt megjelennie, hogy a gyanú szerint 2016-ban, az elnökválasztási kampány idején akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt juttatott el Stormy Daniels felnőttfilmes színésznő számára, hogy hallgasson a kettőjük között állítólag 10 évvel korábban zajlott intim kapcsolatról. Abban az ügyben december 4-re tűzte ki a következő tárgyalást a bíró.