Az utóbbi hetekben, napokban megszaporodtak a gyanús égi észlelések. Minden azzal kezdődött, hogy február elején feltűnt egy gyanús léggömb az Egyesült Államok légterében, amelyet végül február 4-én, szombaton semmisített meg az amerikai légierő. A léggömb mérete akkora volt, mint három iskolabuszé, és az amerikai álláspont szerint egy Kínából származó kémballonról van szó.

Majd a napokban további azonosítatlan lebegő tárgyakat lőttek ki az amerikai vadászgépek. A legutóbbi, sorban a negyedik objektumot helyi idő szerint vasárnap délután semmisítették meg Joe Biden amerikai elnök utasítására. A BBC szerint az USA azzal indokolta a 6 ezer méternél magasabban lebegő tárgy kiiktatását, hogy megzavarhatta volna a kereskedelmi légi forgalmat.

Nézzük is az elmúlt napok eseményeit, hogy hol mi és merre szállt, amíg le nem lőtték:

Február 4.: az amerikai hadsereg lelő egy léggömböt Dél-Karolina partjainál, amely a gyanú szerint egy megfigyelő eszköz. Az amerikai illetékesek szerint a feltételezett kémléggömb napokig sodródhatott az Egyesült Államok felett, és Kínából érkezhetett, hogy érzékeny területeket figyeljen meg.

Február 10.: az Egyesült Államok egy újabb tárgyat lőtt le Alaszka északi részénél, a hatóságok szerint az objektum nem rendelkezett semmiféle hajtóművel vagy más hasonló szerkezettel.

Február 11.: egy amerikai vadászgép lelő egy nagy magasságban lebegő légi objektumot Kanada Yukon tartományának térségében, körülbelül 160 kilométerre az amerikai határtól. Ezt az objektumot Justin Trudeau kanadai miniszterelnök parancsára lőtték ki az amerikaiak. A leírások szerint ez henger alakú volt, és kisebb, mint az első ballon.

Február 12.: egy újabb amerikai vadászgép kilő a biztonság kedvéért egy negyedik magasan szálló objektumot a Huron-tó közelében.

Nem kizárt, hogy UFO-k lebegtek a levegőben

Az amerikai hadsereg illetékesei elmondták: egyelőre fogalmuk sincs, hogy a hőlégballonon túli három további azonosítatlan lebegő tárgy mégis hogyan maradhatott a levegőben,

Egy katonai parancsnok, akit szintén a BBC idéz, arról beszélt, hogy az egyik azonosítatlan lebegő tárgy vagy egy gáz hajtású hőlégballon vagy valamilyen meghajtórendszeres szerkezet.

Ugyanakkor azt is hozzátette: továbbra sem lehet kizárni, hogy földönkívüliek jelentek meg a levegőben.

A legutóbbi lebegő objektumot, amelyet a kanadai határ közelében lőttek le egy F-16-os vadászgépről elküldött rakétával, az amerikai védelmi szakértők úgy írták le, mint egy pilóta nélküli nyolcszögletű szerkezetet, amelyhez zsinórokat erősítettek.

Glen VanHerck tábornok, az Egyesült Államok Északi Parancsnokságának vezetője arról beszélt, hogy a közelmúltban kilőtt ismeretlen eredetű lebegő tárgyakat ő a maga részéről nem hajlandó semmiféle ballonnak vagy léggömbnek nevezni.

Okkal hívjuk ezeket egyelőre objektumoknak. Az utóbbi három esetben pici tárgyakat látunk, amelyek annyira kicsik, hogy a radarok is alig érzékelik ezeket

– tette hozzá Glen VanHerck tábornok, aki azt is elárulta: ezen a ponton semmi sem kizárható a kiiktatott lebegő tárgyak eredetével kapcsolatban.

Még keresik a maradványokat

A február 4-én Dél-Karolina partjainál lezuhant feltételezhetően kínai kémléggömb előtte már napokon át lebeghetett a levegőben. Az amerikai szakértők és a politikusok azóta is kitartanak az álláspont mellett, hogy a léggömb Kínából származik, és azért küldték, hogy érzékeny területeket figyeljen meg.

Kína természetesen tagadta a vádakat, szerintük csak egy ártatlan, eltévedt meteorológiai léggömbről van szó.

Az incidens minden esetre csak tovább fokozta a feszültséget Washington és Peking között. Vasárnap az Egyesült Államok egyik védelmi tisztviselője elárulta, hogy az Egyesült Államok miután napokig nem kapott választ a kérdéseire, végül kapcsolatba tudott lépni Pekinggel az ügyében, ám viszont az már nem derült ki, hogy pontosan mi hangzott el az államközi egyeztetésen.

Az Egyesült Államok és Kanada pedig továbbra is dolgozik a maradványok eltakarításán, amelyet nem könnyítenek meg az alaszkai takarító-akció sarkvidéki körülményei.

A Fehér Ház szóvivője szerint a feltételezett február 4-én kiiktatott kémléggömböt követően lelőtt objektumok jóval kisebbek voltak, és addig nem is fogják tudni pontosan jellemezni ezeket, míg teljes egészében össze nem gyűjtötték a roncsokat.