Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felrobbantott gát miatt veszélybe kerülhet a zaporizzsjai atomerőmű hűtése, de nukleáris veszélyhelyzet nem várható, mert a létesítménynek van egy saját víztározója – mondta Aszódi Attila atomenergetikai szakértő az Inforádióban.

Az átszakadt gáttól folyásiránnyal szemben, nagyjából 120 kilométerre található zaporizzsjai atomerőmű.

Az ezt hűtővízzel ellátó kahovkai víztározó vízszintje – a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közlése alapján – óránként öt centiméterrel csökken, ami hosszú távon megnehezítheti az erőművi szivattyúk számára a vízhozzáférését.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának dékánja szerint

a tározóban olyan szintre is csökkenhet a vízszint, hogy az időszakosan komolyabb gondokat is okozhat az erőmű számára.

Kilőtték a Dnyeper zsilipjét Nova Kahovkánál - tízszer annyi víz van benne, mint a Balatonban

Ellentmondásosak a hírek arról, hogy robbantás történt vagy tűzérségi támadás - a vízerőműnek viszont vége, a víz akadálytalanul ömlik át a lerombolt létesítményen. Európa legnagyobb atomerőműve - amelynek hűtését a tározóból oldják meg - állítólag nincs közvetlen veszélyben. Bővebben>>>

Van megoldás az erőmű ideiglenes hűtésére

Aszódi Attila szerint biztonság szintjét veszélyeztető körülmények mellett két enyhítő tényező is van:

  • Az egyik, hogy az erőmű háromnegyed éve áll, ezért sokkal kisebb a hűtővízigénye, mintha működne.
  • A másik, hogy az erőmű közvetlen közelében évtizedekkel ezelőtt kialakítottak egy hűtőmedencét a Dnyeperen található hatalmas víztároló egyik részének leválasztásával, ahol viszont tartani tudják majd a vízszintet. Hónapokig erre a 47 millió köbméteres medencére fog hagyatkozni az erőmű.
Technikai adatok hiányában az viszont egyelőre nem ismert, hogy mennyi időre elegendő víz van a medencében az erőmű szükséges hűtéséhez, az viszont bizonyos, hogy nemcsak ez a hűtési módszer áll rendelkezésükre

– folytatta az atomenergetikai szakértő.

A telephely szomszédságában fut a Dnyeper folyó, ahonnan ideiglenesen vizet tudnának szivattyúzni, de az atmoszféra, tehát a levegő felé is fognak tudni hűtést biztosítani.

Aszódi Attila tehát nem gondolná, hogy a hűtés ellehetetlenülne, de az bizonyos, hogy egy sokkal bonyolultabb helyzet alakult ki az eddigieknél, ami a biztonság szintjét csökkentette.

Komoly kockázat egy árhullám

A gátszakadás/robbantás miatt a zaporizzsjai atomerőmű státus-besorolása egyelőre nem változik. A dékán szerint fontos lenne, hogy a nemzetközi közösség tisztán lásson, és értse a helyzetet, ami a telephelyen kialakult.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2022 szeptemberétől nemzetközi szakértőkkel figyelteti az ukrán atomerőműveket, köztük a zaporizzsjait is, ami legalább segít felmérni az ügy súlyosságát.

A gátszakadás miatti hirtelen jött árhullám komoly kockázatot jelent a környékbeli infrastruktúrák, illetve az esetlegesen ott állomásozó egységek biztonságára, hiszen nem egyszerűen arról van szó, hogy a mederben megemelkedik a vízszint, hanem a víz nagy területeket fog elárasztani.

 

Mutogatnak egymásra, miközben az oroszokat és az ukránokat is kiönti a Dnyeper

Az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Nova Kahovka vízerőművének gátja a jelek szerint megsemmisült. A régióban árvíz pusztít: a Dnyeper vízszintje folyamatosan emelkedik, Herszon térségében pedig evakuálást rendeltek el, és a folyó mindkét, ukrán és orosz fennhatóságú oldalán is mentik azt, aki és ami menthető. Bővebben>>>