Ukrajna új ünnepet vezetne be február 25-re, az ukrán nőnapot, amennyiben elfogadják az erről szóló törvényt. Az új törvénnyel végleg eltörölnék a nemzetközi nőnap március 8-i ünnepét – írja az Unian ukrán hírügynökség.

Az erről szóló törvényjavaslatot az Ukrán Legfelsőbb Tanács elé terjesztették megfontolásra. A törvényjavaslatot csak a jövőre nézve fogadhatják el, mert a hadiállapot miatt idén március 8-a mindenképp elmarad.

  • A törvényjavaslat szerint a nemzetközi nőnapot és a tiszteletére tartott szabadnapot eltörölnék.
  • Alternatívaként hivatalosan február 25-re ukrán nőnapot vezetnének be (Leszja Ukrajinka ukrán költőnő születésnapján).
  • A javaslat szerint az anyák napját pedig május első vasárnapján ünnepelnék.
  • Emellett Tarasz Sevcsenko ukrán költő napja március 9-én munkaszüneti nap lesz.

Több ünnepnapot eltörölnének

A törvényjavaslat hozzáteszi, hogy a május 1-jei munka ünnepét és a május 9-i győzelem napját töröljék, de az emléknapot május 8-án szabadnap nélkül ünnepeljék.

A Dija nevű alkalmazásban az ukránokat arról kérdezték, hogy a március 8-i ünnepnapot munkanappá tegyék-e. Az ukránok arra szavaztak, hogy március 8-a maradjon szabadnap.

Ha a törvényjavaslatot elfogadják, akkor a lakosságnak nem jár szabadnap március 8-án, viszont szabadnapokat kapnak február 25-én és március 9-én.