Az ukrán légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk altábornagy szombaton bejelentette, hogy az ország légvédelme megsemmisített egy Kinzsal típusú orosz hiperszonikus rakétát. Ez volt az első alkalom, hogy Kijevnek sikerült lelőnie ilyen rakétát, amelyről Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azt mondta, éppen azért ideális fegyver, mert a rivális légvédelem nagyon nehezen tudja bemérni.

Telegram-üzenetében Olescsuk történelminek minősítette a Kinzsal elfogását. Az ukrán légvédelem beszámolója szerint a rakétát a szerda éjjel Kijev ellen végrehajtott orosz támadásban semmisítették meg a Patriot légvédelmi rendszernek köszönhetően.

Az ukrán hadsereg csak a múlt hónapban jutott hozzá a korszerű légvédelmi rendszerekhez – Volodimir Zelenszkij elnök akkor azt mondta, hogy ezek segítségével jelentősen javulnak az ukrán védelmi képességek az orosz légicsapásokkal szemben.

Újabb fogolycserén vannak túl a háborús felek

Oroszország és Ukrajna szombaton újabb fogolycserét hajtott végre. A moszkvai védelmi minisztérium bejelentése szerint Kijev három orosz pilótát engedett szabadon „nehéz tárgyalási folyamat eredményeként”. Az orosz fél a három pilóta ellenében 45 ukrán katonát engedett szabadon, 42 férfit és 3 nőt, akik Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének a Telegramon adott tájékoztatása szerint Mariupol azovi-tengeri kikötőváros védelmében vettek részt.

A már több mint 14 hónapja tartó háborúban a fogolycsere jelenleg az egyetlen olyan terület, amelyen a két hadviselő fél rendszeresen tárgyal egymással. A mostani csere a foglyok lényegesen eltérő számában különbözik az eddigiektől, amikor nagyjából egyenlő számban térhettek haza fogságba esett katonák.