Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán hadsereg partra szállt a Dnyeper folyó bal partján, Herszon régióban – állítja az amerikai Háborús Tudományok Intézete. Azt, hogy az ukrán hadsereg megjelent a Dnyeper bal partján, a kutatóközpont meg nem nevezett haditudósítói forrásokra és geolokációs felvételekre alapozva állítja.

Az amerikai Háborús Tudományok Intézete szerint az ukrán hadseregnek április 22-én sikerült elfoglalnia az Aljoski várostól északra fekvő állásokat, majd innen nyomultak előre annak északi peremére az E97-es autópályán, valamint egy Dacsi nevű falutól nyugatra. Aljoski hét kilométerre található Hernosztól, Dacsi pedig tíz kilométerre.

Ám azt egyelőre nem sikerült megállapítani, hogy az említett helyszíneken mekkora lehet az ukrán csoportok pontos létszáma, illetve mi lehet a küldetésük tárgya. Az amerikai kutatóknak jelentő orosz haditudósítók úgy vélik, az ukrán hadsereg epizodikus jelenlétéről lehet szó.

Komolyabb ellenállás nélkül nyomulhatnak előre az ukránok

Natalja Gumenjuk, a dél-ukrajnai védelmi erők sajtóközpontjának vezetője a Háborús Tudományok Intézetének információit kommentálva leginkább türelemre intett, és elmondta: nagyon szeretné, ha mindenki megértené, jelenleg milyen nehéz az ukrán sereg dolga egy olyan széles folyónál húzódó frontvonal mentén, mint a Dnyeper. A katonák épsége érdekében egyelőre tudatosan nem törik meg a helyi akciókkal kapcsolatos információs csendet.

Az oroszok egyébként még tavaly novemberben vonultak vissza a Dnyeper folyó keleti partjára, feladva Herszon városát. Az orosz bloggerek az elmúlt napokban arról írtak, hogy az ukrán csapatok már legalább egy hete kialakították állásaikat a Dnyeper keleti, vagyis bal partján, és ott rendszeres bevetéseket hajtanak végre.

Az ukrán csapatok pozícióiból úgy tűnik, hogy az orosz erők nem védik a Dnyeper deltájában lévő szigeteket és környéküket, így itt komolyabb ellenállás nélkül haladhatnak előre az ukrán csapatok.

Az orosz védelmi minisztérium eddig még nem kommentálta a friss Dnyeper környéki értesüléseket.