A szervezet jelentése szerint legalább 438 gyerek halálát okozták az ukrajnai harcok, és közel kétszer annyian, 842-en szenvedtek sebesüléseket.

Az Ukrajna területén szétszórt, fel nem robbant taposóaknák további súlyos veszélyt jelentenek az ott élő családokra.

A gyermekalap németországi szervezete a háború kitörését követően kiterjesztette működését Ukrajnában, melynek eredményeként nem csak az ivóvízhez és egészségügyi szolgáltatásokhoz biztosítanak hozzáférést milliók számára, de a gyermekeknek és fiataloknak oktatási lehetőségeket és pszichológiai támogatást is kínálnak. Németország összességében eddig 103 millió eurónyi segélyt nyújtott a háború sújtotta országnak.

Románia is segítségre szorult

Az UNICEF azt is tudatta, hogy az elmúlt évben több mint 2,8 millió eurónyi (egymilliárd forint) értékben segítette alapvető szükségleti felszereléssel Romániát, ahol nemcsak az ország legkiszolgáltatottabbjait segítették ki, de a háború elől odamenekülő ukrajnai családokat és gyerekeket is.

Nemcsak tisztálkodási eszközökkel, ruházattal, és tájékoztató anyagokkal járultak hozzá a Romániába érkezők integrálásához, hanem több ezer csomag iskolai felszereléssel támogatták a menekült gyerekek oktatását is.