„Kétségtelenül előrelépést értünk el a gyermekházasságok gyakorlatának megszüntetésében, különösen az elmúlt tíz évben. De ez az előrelépés nem elég” – mondta Claudia Cappa, a beszámoló vezető szerzője.

Világszerte 640 millió lányt adtak férjhez 18 év alatti korában. Az elmúlt 25 évben 68 millió gyermekházasságot sikerült megakadályozni.

1997-ben a 20-24 éves fiatal nők huszonöt százalékára volt igaz, hogy 18 éves kora előtt kötött házasságot, míg 2012-ben huszonhárom, 2022-ben pedig már csak 19 százalék volt ez az arány.

Ilyen ütemben háromszáz évet kellene várnunk a gyermekházasságok felszámolására

– jegyezte meg Claudia Cappa, hozzátéve, hogy a probléma leggyakrabban a 12 és 17 év közötti lányokat érinti.

 

Legfeljebb 300 év múlva lesz nők és férfiak között egyenlőség

Az ENSZ főtitkára szerint a nemek közötti egyenlőség egyre távolabbi célként lebeg a szemünk előtt: legfeljebb 300 év múlva valósul meg. Bővebben>>>

Akaratuk ellenére férjhez adják a lányokat 

Az UNICEF becslése szerint a jelenlegi ütem mellett a gyermekként férjhez adott lányok száma 2030-ban még mindig meg fogja haladni az évi kilencmilliót a jelenlegi mintegy 12 millióval szemben.

A szervezet szerint közel hússzor gyorsabb csökkenésre van szükség ahhoz, hogy az évtized végére fel lehessen számolni a gyakorlatot.

Az ENSZ Gyermekalapja attól is tart, hogy a koronavírus-világjárvány, a konfliktusok és az éghajlatváltozás következményei visszafordíthatják a nehezen elért eredményeket.

Szakértők szerint 2020 és 2030 között mintegy tízmillióval több gyermekházasságra kerülhet sor a koronavírus-világjárvány és hatásai miatt.

A válságokban keresik a szülők az anyagi biztonságot

„A világot egymás után érik a válságok, amelyek lerombolják a kiszolgáltatott gyermekek reményeit és álmait, különösen a lányokéit, akiknek az iskolapadban lenne a helyük, nem pedig az oltár előtt” – nyilatkozta az UNICEF-et vezető Catherine Russell.

Ezek a krízisek arra kényszerítik a családokat, hogy hamis biztonságérzetet keressenek lányaik férjhez adásával.

Földrajzilag Délkelet-Ázsiában csökkennek a leggyorsabban a gyermekházasságok, azonban a 640 millió 18 éves kora előtt férjhez adott lány mintegy negyvenöt százaléka él ebben a régióban, ráadásul egyharmaduk Indiában.

Az UNICEF-et különösen aggasztja Fekete-Afrika helyzete, ahol valószínűbb, hogy a lányokat még a 18. születésnapjuk előtt férjhez adják, mint hogy hajadonként válnak nagykorúvá.