Több mint négyezer jelentkező közül egy 28 éves orvosnőt és a Világbank egy 46 éves szakértőjét választották Japán két új űrhajósának. A szigetországban 13 év után toboroztak újra asztronautákat az előképzettséggel nem rendelkezők közül.

Joneda Aju sebészként dolgozik a Japán Vöröskereszt egészségügyi központjában, Szuva Makoto pedig katasztrófakockázatok elemzésével foglalkozik a Világbanknál – közölte a japán űrkutatási hivatal (JAXA).

Joneda lesz a harmadik női űrhajós Japánban. Az ország hat jelenlegi űrhajósa mind férfi.

Egy nap Holdra szállhatnak az űrhajósok

A leendő űrhajósok két év kiképzés után a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) küldendő missziókon vagy az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Artemis nevű holdraszállási programjában vehetnek részt.

Az orvosnő főleg az űrutazásnak az emberi szervezetre gyakorolt hatását szeretné kutatni, a Világbank egykor Ruandában tanító klimatológusa pedig a Hold és a Mars klímájának tanulmányozásából szeretne tanulságokat levonni a földi éghajlatot illetően.

A széles publikum előtt nyitott űrhajósjelölti pályázatot 2021-ben hirdette meg a Jaxa, amely legközelebb öt év múlva tervez új toborzókampányt.

Japán azt szeretné, ha az Egyesült Államok után a második országként küldhetne űrhajóst a Holdra.