Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai kongresszus alsóházában helyi idő szerint csütörtökön délben folytatódott a már kedden megkezdett elnökválasztási eljárás. A többséget adó republikánusok képviselőházi vezetője, Kevin McCarthy 201 szavazatot kapott, de sikeres megválasztásához 218 szavazatra lett volna szükség. Tizenkilenc voksot kapott Byron Donalds republikánus képviselő,

sőt egy szavazat érkezett Donald Trump volt elnökre is, valamint egy republikánus képviselő tartózkodott.

A demokrata képviselők minden eddigi fordulóban egyöntetűen szavaztak saját vezetőjükre, Hakeem Jeffriesre, így ő hetedszer is 212 voksot kapott.

kongresszus tagjai közé nem tartozó Donald Trumpra Matt Gaetz floridai megválasztott képviselő adta le voksát a név szerinti, élőszóban leadott szavazáson.

A képviselőház szabályai szerint a házelnöki posztra bárki megválasztható, az egyetlen feltétel, hogy megkapja a leadott szavazatok abszolút többségét.

Nem egységes a párt

A szűk – 222-212 arányú – republikánus többség miatt ahhoz, hogy a jelölt megszerezze az abszolút többséget, a republikánus képviselők szinte egyöntetű támogatására van szükség. A republikánusok konzervatív csoportjához tartozó képviselők egy része azonban eddig nem állt Kevin McCarthy mögé. Legfontosabb kifogásuk és követelésük, hogy az új elnök vezetése alatt radikálisan változzanak a képviselőház működési szabályai.

Az elnökválasztás addig tart, amíg meg nem tudják választani a vezetőt. Elnök híján a képviselőház nem kezdheti meg a munkát, a tagok a képviselői esküjüket sem tehetik le.

Az amerikai képviselőházban 1923 óta nem fordult elő, hogy az első vagy második szavazási forduló nem hozott eredményt az elnökválasztáson.

FRISSÍTÉS (9.02)

Időközben lement pár újabb próbálkozás is a BBC cikke szerint, így már összesen 11 sikertelen szavazáson vannak túl a képviselők, tehát néhány képviselő továbbra is sikeresen blokkolja a képviselőház elnökéne megválasztását.