A brit katonai hírszerzés legutóbbi szokásos napi jelentésében az Oroszország által elcsatolt ukrajnai területeken tapasztalható vízhiányról számolt be, valamint arról, hogy az orosz hatóságok hogyan próbálnak úrrá lenni a helyzeten.

A riport szerzői emlékeztetnek, hogy az északi Donyec-Donbasz csatorna, amely elsősorban Donyeck vízellátását biztosítja, nagyrészt ukrán ellenőrzés alatt áll. Miközben az elcsatolt területek egyes településein egyáltalán nincs központosított vízellátás.

Ez többek között annak köszönhető, hogy a térségben hónapok óta zajló heves harcok következtében a csatorna nagy eséllyel megsérülhetett.

A brit hírszerzés arról is értesült, hogy Oroszország már építi a térségben a vízvezetéket, hogy enyhítse a vízhiányt az elcsatolt területeken. Ugyanakkor ez egyelőre aligha lesz képes arra, hogy teljes egészében kompenzálja a vízhiányt.

Vízhiány Ukrajnában
Vízhiány Ukrajnában

Az orosz hatóságok a tavasszal jelentették be, hogy a Don folyóból a Donyeckbe vezető 200 kilométeres vízvezetéket rekord idő, alig több mint öt hónap alatt építették meg, az első szivattyútelep pedig március végén kezdte meg működését.

Az elcsatolt Donyecki Népköztársaság hatóságai április arra tettek ígéretet, hogy a helyi lakosok június végére óránként kaphatnak vizet az új vízvezetéken keresztül. 

A valaha volt legpusztítóbb rakétákat kaphatják meg az ukránok

Soha nem látott támogatást kaphat Ukrajna a britek részéről, akik a kiszivárgott katonai információk szerint akár 300 kilométeres hatótávolságú rakétákkal is elláthatják az ukrán sereget. Ezzel pedig az ukránok egy jó ideje megfogalmazott kérése teljesülhet.