„Az orosz-kínai kapcsolatok úgy fejlődnek, ahogyan azt a korábbi években terveztük, minden halad, fejlődik. Új határokat érünk el” – mondta az orosz államfő.

Az alkalommal élve Putyin üdvözletét küldte „barátjának”, Hszi Csin-ping elvtársnak, a Kínai Népköztársaság elnökének. Elmondta, hogy a korábbi megbeszélés értelmében Oroszországba várja őt.

Kiéleződtek a nemzetközi kapcsolatok

„A nemzetközi kapcsolatok ma bonyolultak. A kétpólusú rendszer összeomlása óta nem javultak, sőt, épp ellenkezőleg, még kiélezettebbé váltak” – fogalmazott Putyin.

Hozzátette, a Kínai Népköztársaság és az Oroszországi Föderáció közötti együttműködés a nemzetközi színtéren nagyon fontos a nemzetközi helyzet stabilizálása szempontjából.

  • Az orosz államfő méltatta az orosz-kínai együttműködést a nemzetközi kapcsolatokban és Vang Ji ehhez való személyes hozzájárulását. Köszönetét és elismerését fejezte ki a kínai külügyminisztérium munkatársainak.
  • Elismerően szólt a két ország együttműködéséről a humanitárius szférában, valamint a nemzetközi szervezetekben, így az ENSZ-ben, a BRICS-országok tömörülésében, és a Sanghaji Együttműködési Szervezetben.

A kínai elnök május elején tehet eleget orosz hivatali partnere moszkvai meghívásának. Hszi decemberben Pekingben fogadta Dmitrij Medvegyevet, a kormányzó Egységes Oroszország párt vezetőjét.

Moszkva és Peking kiáll egymás érdekeiért

Vang Jit mostani moszkvai látogatásan előzőleg Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, és Szergej Lavrov külügyminiszter is fogadta, aki megerősítette „Moszkva és Peking kész megvédeni egymás érdekeit a nemzetközi színtéren”.

Kapcsolataink stabilan és dinamikusan fejlődnek, és a nemzetközi színtéren tapasztalható nagy turbulenciák ellenére összetartást és készséget tanúsítunk arra, hogy a nemzetközi jog és az ENSZ központi szerepének tiszteletben tartása alapján kiálljunk egymás érdekeiért

– mondta Szergej Lavrov.