A Világgazdaság cikke szerint utoljára decemberben használta az elnöki repülőket az ország első embere, ami Kirgizisztánba látogatott. Bár az államfő azóta is megjelent néhány rendezvényen, így Szentpéterváron és Volgográdban, de ezekbe a városokba az elnöki különvonaton utazott.

A portál emlékeztet, hogy vonat és a hozzá tartozó infrastruktúra megépítése már az offenzíva előtt megkezdődött, Putyin pedig nem csak a rendezvényekre jár vele, hanem saját luxusrezidenciái, így a Fekete-tenger partján épült hatalmas palota és valdaji otthona között is azt használja. 2019-ben nem csak külön sínpárt kellett lefektetni a fenti úticélok között, hanem saját megállókat is felhúztak, amelyeket hermetikusan elzártak a civilek elől. 

Egy vagyonba került

A speciális páncélvonat nehezebb, mint egy átlagos szerelvény, megerősített tengelyekkel látták el, több motorvonat vontatja. Ezek közül három a vagonok elején, egy pedig a végén található. A Telegraph szerint csaknem 1 milliárd rubelbe, azaz nagyjából 4,75 milliárd forintba került az egész jármű megépítése.

A vonaton található elnöki lakosztály háló- és fürdőszobával, illetve egy irodával. Egy másik kocsiban van egy fogadóterem és egy tárgyaló, ahol értekezleteket tarthatnak a kormány tagjai az elnök meghívására. Ezenkívül egy komplett kommunikációs részleggel is ellátták. A külsejét szürkére és vörösre festették, így úgy néz ki, mint bármelyik másik civil személyvonat, semmilyen külső jelzés nem különbözteti meg.