Orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem Gyenisz Pusilin szerint, aki az orosz oldalon harcoló Wagner katonai magánvállalat harcosairól elmondta, „elég keményen, magabiztosan dolgoznak", és a városba vezető összes út tüzérségi ellenőrzés alá vonásával lehetetlenné tették az ukrán lőszerutánpótlás és a tartalékok bejuttatását, valamint a sebesültek elszállítását.

A tisztségviselő azt mondta, hogy az AZOM területén már csak elszórtan tapasztalható ellenállás.

Az Európai Unió meggondolta magát: ellátná lőszerrel Ukrajnát

Ha minden az Európai Unió tervei szerint halad, akkor év végéig több mint egymillió lőszert és egyéb harci felszerelést kap Ukrajna. Bővebben>>>

Nincs már hely az elesett ukrán katonáknak

Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” nyugállományú alezredese azt állította a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy az ukrán ellenőrzés alatt álló, Bahmuttól tíz kilométerre nyugatra található

Csasziv Jar város halottasházai kapacitáshiány miatt már képtelenek fogadni az ostromban elesett ukrán katonák holttestét, ezért más településekre irányítják át őket.

Az orosz médiában rendszeresen sajtótisztként megszólaltatott Marocsko szerint az elesettek szállítása fennakadásokat okoz az ukrán lőszer- és utánpótlás-szállításban. Mint mondta, az ukrán fél erősítést küld a donyecki régióban lévő Szlovjanszkhoz és Harkiv megyébe.

Újabb város pengeélen

Gyenisz Pusilin azt is állította, hogy az ukrán fegyveres erők helyzete a szintén jórészt harapófogóba vett Avgyijivkában „kritikus vagy közel áll a kritikushoz”, és a várost belátható időn belül „fel fogják szabadítani”. Orosz hadijelentések szerint az ukrán hadsereg jórészt Avgyijivkából tartja tűz alatt Donyecket.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Az elcsatolt luhanszki régió legfelsőbb bírósága kedden 15 évi fegyházra ítélte Artem Bublik 48 éves volt ukrán szerződéses katonát, amiért tavaly májusban Popasznában nyilvánosan agyonlőtt egy civilt, a helyi lakosok megfélemlítésének szándékával.