Roszatom vezetője a tanácskozást követően azt hangoztatta, hogy a NAÜ megközelítése a zaporizzsjai erőmű ügyének átpolitizáltsága ellenére is szakmai maradt. Alekszej Lihacsov dicsérte Rafael Grossinak és a NAÜ azon munkatársainak bátorságát, akik az erőműben tartózkodnak.  

A Roszatom közleménye szerint a csütörtöki megbeszélés középpontjában a zaporizzsjai atomerőmű nukleáris és fizikai biztonságával kapcsolatos kérdések álltak. A vezérigazgató tájékoztatta a NAÜ főigazgatóját az orosz fél által ezen a téren tett lépésekről, valamint a munkavállalóknak és családtagjaiknak méltányos életkörülményeket biztosító intézkedésekről.

Grossi ősz óta sürgette a biztonsági övezet kialakítását

A zaporizzsjai atomerőműnél létrehozandó biztonsági övezet ötletét Rafael Grossi vetette fel, miután a létesítmény többször is tüzérségi csapások célpontjává vált. A NAÜ főigazgatója 2022 őszén Moszkvába és Kijevbe látogatott, ahol megbeszéléseket folytatott Vlagyimir Putyinnal, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Moszkva a zaporizzsjai atomerőművet október 5-től hivatalosan orosz fennhatóság alá helyezte.

Grossi január 26-án arról számolt be, hogy a NAÜ szakértői csoportja szinte naponta jelentett robbanásokat az erőmű közeléből. Sürgette, hogy a létesítmény körül létesítenek védőövezet a nukleáris baleset kockázatának elkerülése érdekében – számolt be róla az MTI.