Sajtóértesülések szerint az Európai Tanács elnöke, Charles Michel meghívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy személyesen vegyen részt az uniós vezetők február 9-10-én Brüsszelben tartandó csúcstalálkozóján.

Amennyiben valóban megvalósul a látogatás, Ukrajna elnöke személyesen is felszólalhat az Európai Parlament rendkívüli ülésén.

Ugyanakkor a Financial Times megjegyzi, hogy biztonsági okokból még lemondhatják Volodimir Zelenszkij brüsszeli látogatását. Az uniós találkozó biztonsági kockázatairól a napokban maga az ukrán elnök is beszélt újságírók előtt. Zelenszkij elnök elismerte, hogy komoly biztonsági kockázatokkal jár, ha bárhová elutazik.

Volodimir Zelenszkij legutóbb február elején tárgyalt uniós vezetőkkel: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság és Charles Michel, az Európai Tanács elnökei Kijevben látogatták meg az ukrán elnököt.

Amennyiben az ukrán elnök valóban Brüsszelbe érkezik pénteken, ez lesz a második Ukrajnán kívüli utazása Ukrajna közel egy évvel ezelőtti orosz inváziója óta.

Volodimir Zelenszkij 2022 decemberében látogatott el az Egyesült Államokba, ahol Joe Biden amerikai elnökkel egyeztetett háborús kérdésekben Washingtonban. Az ukrán elnök akkor nagy visszhangot kiváló beszédet mondott az Egyesült Államok Kongresszusa előtt.