A Karib-tenger kalózai filmsorozat sztárját személyesen fogadta az ukrán elnök Kijevben, hogy a háború gyermekekre gyakorolt hatásairól beszéljenek.

Orlando Bloom háromnapos látogatásán az ukrán főváros mellett Irpinben és Gyemidivben járt, és az ott élő gyerekekkel is játszott – írja a BBC.

„A háború elpusztítja az ukrán gyermekek gyermekkorát” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij, hozzátéve, hogy több ezer iskola szenvedett súlyos károkat vagy pusztult el a harcokban.

Az ukrán elnök szerint csaknem 2,7 millió ukrán iskolás kényszerül online vagy hibrid módon tanulni. A háború miatt nagy a kockázata, hogy a gyerekeknél depresszió, szorongás és más mentális problémák alakulnak ki.

Orlando Bloom az ukrán gyermekek gyermekkorát adná vissza

Orlando Bloom 2009 óta az UNICEF jószolgálati nagykövete különböző humanitárius projektekben. Beszámolt egy családnál tett látogatásáról, amelyben a szülők öt saját gyermekük mellett négy örökbe fogadott gyermeket nevelnek.

Az UNICEF támogatja az ilyen szülőket, hogy minden ukrán gyermek részese lehessen egy meleg, szerető, elkötelezett családnak. Instagram-oldalán posztolva Orlando Bloom a családi közeg előnyeit hangsúlyozta a gyermekotthoni elhelyezéssel szemben.

„Az ukrajnai gyermekeknek vissza kell kapniuk a gyermekkorukat” – mondta a sztár.

Vlagyimir Putyint háborús bűnösként említette

A 46 éves színész azoknak az ukrán gyermekeknek a sorsát is megemlítette, akiknek a hollétéről nincs hír. Anélkül, hogy kimondta volna Vlagyimir Putyin nevét, „háborús bűnösként” beszélt az orosz elnökről.

Az ukrán gyermekek elhurcolása miatt a hágai Nemzetközi Bíróság a közelmúltban letartóztatási parancsot adott ki Putyin ellen. Oroszország ugyanakkor tagadja, hogy gyermekeket deportáltak volna Ukrajnából. Moszkva megfogalmazása szerint a gyermekeket csak biztonságba helyezték az ukrajnai háború miatt.

Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy sok ezer ukrán gyermeket „oroszosítanak” erőszakkal, és fosztanak meg ukrán identitásuktól.

Orlando Bloom 2016-ban már járt Ukrajnában, tavaly pedig Moldovába menekült ukrán családokkal is találkozott az UNICEF nagyköveteként.

Elképesztő összeget közölt a Világbank: ennyibe kerül majd az ukrajnai helyreállítás

Súlyos anyagi károkat okozott eddig a háború. A pénzügyi veszteségek egyenesen felfoghatatlan mértékűek. Bővebben>>>