Elsőként 2021 februárjában érkezik pénz ilyen címen a nyugdíjasokhoz, akkor negyedhavi összeget kapnak kézhez az időskorúak. Mivel jelenleg 280 mil­liárd forint körül mozog az egy hónapnyi nyugdíj összege, így az első negyedhavi részlet kifizetésekor körülbelül hetvenmil­liárd forintot kapnak meg a nyugdíjasok - olvasható a portálon.

Két év múlva, vagyis 2022 elején félhavi összeg jár majd a nyugdíjasoknak, ezután a 2023-as kifizetés háromnegyed havi pénznek felel majd meg. 2024-ben a folyamat a végére ér, akkor a havi nyugdíj teljes összege eljut minden jogosulthoz.

A 13. havi nyugdíjjal azután minden esztendőben teljes összegben számolhatnak az idősek - mondta Tállai András.

Mivel 2020 januárjában az átlagnyugdíj 142 114 forint volt, ez - négyszázalékos emelkedést feltételezve - jövő januártól 147,8 ezer forint lehet, így ennek alapján az átlagos nyugdíjas 36 950 forint pluszpénzt kaphat 2021 elején.

Azt ugyanakkor még mindig nem tudni, hogy a négy évre széthúzott nyugdíjemelés technikáját hogyan oldja meg a kormány és a pluszjuttatások beépülnek-e az alapnyugdíjba. Az sem derült még ki, hogy a nyugdíjszerű ellátásokra is érvényes lesz-e ez az újabb kifizetés.

Ráadásul 2020 novemberében valószínűleg nem kapnak újra nyugdíjprémiumot az idősek, mivel bár a költségvetésben eredetileg 4 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak erre az évre és a prémium feltétele a 3,5 százalék, ez még a legoptimistább gazdasági szereplő, az MNB szerint sem fog összejönni - sőt Varga Mihály pénzügyminiszter akár 3 százalékos GDP-csökkentést is el tud képzelni erre az évre. A prémiumkifizetések átlagos összege tavaly 20 ezer forint volt, míg a bónusz maximuma 22 ezer forintot tett ki.