Már 15 ezer orvos erősítette meg, hogy fontosnak tartja, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tagja maradjon, a közellátásban nagyságrendileg 30 ezren dolgoznak.

Március 6-a, hétfő óta háromezerrel nőtt az aláíró orvosok száma, akkor azt írta a MOK 12 ezer orvos erősítette meg kamarai tagságát.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes múlt héten hétfőn nyújtotta be a parlament elé azt a törvényjavaslatot, ami kimondja, hogy a Magyar Orvosi Kamarában (MOK) meglévő tagság nélkül is végezhető egészségügyi tevékenység. A kamarai tagságot önkéntesen és bármikor meg lehet szüntetni. Kedden már meg is szavazták gyorsított eljárás keretében a törvényt.

A törvény kihirdetése után 24 órával már ötezer orvos jelezte, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tagja akar maradni – mondta Álmos Péter, a MOK alelnöke. Ugyanakkor az Európai Bizottság értékelése szerint Magyarországnak szánt uniós pénzek kerülhetnek veszélybe a MOK-törvény miatt, 800 millió euró a tét.

A MOK egyébként a törvény benyújtásakor arra kérte a tagjait, hogy

  •  erősítsék meg 30 napon belül kamarai tagságukat,
  • mondják fel az önként vállalt túlmunka szerződéseiket,
  • és ne írják alá az új ügyeleti rendszerben a szerződéseiket.

A Napi.hu kérdésre Kincses Gyula elmondta, az orvosi kamarának 50 ezer tagja van, a közellátásban körülbelül 30 ezren dolgoznak, az aktív tagok száma 40 ezer felett van.

Takács Péter, egészségügyi államtitkár szerint a kötelező orvoskamarai tagságot megszüntető törvény az orvosokat védi, az új ügyeleti rendszer pedig az eddiginél sokkal jobb feltételeket teremt számukra - ezt a Magyar Nemzetnek mondta.