Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyelőre 5,2 százalékos emelés jár a nyugdíjasoknak januártól a 2023-as költségvetés alapján. Ezt három hónapja fogadta el az Országgyűlés, és már a módosításán dolgozik a kormány.

Nyár óta csak romlottak az inflációs kilátások, ezért az RTL a szombati kormányinfón megkérdezte a gazdaságfejlesztésii minisztert, mire számíthatnak a nyugdíjasok. "A nyugdíjemeléseknél mindig a Magyar Nemzeti Bank inflációs előrejelzését vesszük alapul, az MNB minden negyedévben közli ezt, a legutóbbi a jövő évre 13 százalék körüli éves inflációt jelez - de december közepén jön az újabb előrejelzés" - mondta a miniszter.

Vagyis két és félszer akkora nyugdíjemelést kaphatnak a nyugdíjasok, mint amekkorát eredetileg tervezett a 2023-as költségvetésben a kormány. Az átlagnyugdíj 22 ezer forinttal, havi 196 ezerre nőhet 2023-ban a nyugdijguru.hu portál szerint - hangzott el az RTL Híradóban

Nagyon sok a kisnyugdíjas

Ám a 2,5 millió jogosult többsége az átlagnál kevesebb ellátásban részesül, 100 ezer forintnál kisebb összeget kap több mint 500 ezer idős ember. Ha bekövetkezik az emelés januárban, akkor ebből az 500 ezerből mintegy 200 ezren 100 ezer forint feletti ellátást fognak majd kapni. De még mindig marad 300 ezer nyugdíjas, akik 100 ezernél kisebb ellátásban fognak részesülni - ilyen inflációs körülmények között - mondta Farkas András nyugdíjszakértő.

Az érdekképviseletek szerint a 13 százalék is kevés, mivel a nyugdíjasoknak most élelmiszerre sokkal többet kell költeniük a nyugdíjukból, mint korábban. Már vannak olyanok, akiknek el kell dönteniük, a rezsit fizetik, vagy a gyógyszerüket, vagy élelmiszert vesznek, mert mind a hármat nem tudják - mondta Juhász László, a nyugdíjas szervezetek egyeztető tanácsának elnöke.

A költségvetésnek 520 milliárd forintjába kerülhet a korábban tervezettnél nagyobb emelés a Nyugdíjguru.hu szerint. Úgy számolnak, hogy a 13. havi nyugdíj pedig 440 milliárddal rövidítheti meg az államháztartást februárban.