A NIH az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében megvalósuló "Ágazati pályázat a közigazgatási szolgáltatások belső folyamatainak megújítására" című pályázaton elnyert 238 millió forintos támogatásból megújítja belső folyamatait, egyszerűsíti ügymenetét, és bővíti a hivatal által nyújtott szolgáltatások körét.

A NIH a kutatás-fejlesztés és az innováció területén olyan államigazgatási együttműködési struktúrákat, kooperációs hálózatokat és innovációs elemző, szolgáltató kapacitásokat épít ki és működtet, amelyek Magyarország és az EU gazdaságstratégiai céljainak megvalósítása érdekében elősegítik a nemzeti innovációs rendszer szereplőinek munkáját és a hazai, illetve nemzetközi együttműködések kialakítását.

A közlemény szerint az elnyert támogatásból a NIH informatikai eszközparkja megújul. A fejlesztésekkel bevezetésre kerülő elektronikus dokumentumkezelés, mely célul tűzi ki a papírmentes ügymenetet, "best practice"-ként szolgálhat a többi közigazgatási szerv számára mindamellett, hogy a NIH képes lesz csatlakozni a Magyar Államkincstár által üzemeltetett intézményi könyvelési modulhoz is - teszi hozzá a hivatal közleménye.

Az EKOP projekt keretében - a NIH által már korábban kifejlesztett és működtetett Kaleidoszkóp információs rendszer - további szolgáltatásokkal bővül majd. A rendszer belső működésének hatékonyabbá tétele mellett a már meglévő K+F projekt, kutatási infrastruktúra, KFI szolgáltató és vállalati KFI regiszter adatbázisok további adatforrásokkal egészülnek ki. Sor kerül szabadalmi, iparjogvédelmi adatok importálására, az adatbetöltő felületek fejlesztésére, az ügyfélkezelési folyamat modernizálására, valamint a jelenleg párhuzamosan működtetett Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Regiszter (NEKIFUT) teljes körű integrálására.