Hétfőn a napsütés mellett gyakran növekszik meg a gomolyfelhőzet, és szórványosan számíthatunk záporokra, zivatarokra - írja előrejelzésében a koponyeg.hu. A déli, délnyugati szél megerősödhet, zivatarok környezetében viharos szélrohamok lehetnek, ám így is 32-38 fok közötti forróság várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn reggel, délelőtt még az Északi-középhegységben és az Észak-Dunántúlon lehet intenzív csapadékkal kísért villámtevékenység, majd napközben előbb a Dunántúlon (de ott még csak nagy bizonytalanság mellett), késő délután, este pedig már inkább a Dunától keletre várható zivatarok átvonulása. Heves zivatar ekkor az Északi-középhegység tágabb környezetében fordulhat elő, emellett kis valószínűséggel felhőszakadás is ebben a térségben alakulhat ki.

Zivatarokat 60-80 km/h-s széllökések, valamint kisebb méretű jég és lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (15-30 mm) kísérhet, heves zivatarban viszont 90 km/h-t meghaladó széllökés is lehet, felhőszakadás esetén pedig 40-50 mm eső is eshet néhány óra alatt.

Az OMSZ szerint az ország nagyobb részén 27 fok felett, a Dél-Alföldön 29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, egyedül az Északi-középhegység térségében lehetnek jellemzőbbek a 25 fok körüli értékek. (Fokozott veszélyre figyelmeztet a Nébih - erre figyeljünk.)