Az LMP a törvénymódosító javaslat mellett aláírásgyűjtésbe is kezd azért, hogy a kormány csökkentse 5 százalékra az alapvető élelmiszerek áfáját a jelenlegi 27 százalékról - mondta az MTI szerint Schmuck Erzsébet szombati budapesti, a Facebookon is közvetített sajtótájékoztatón.

Különösen a zöldségek és a gyümölcsök ára szökött a csillagos egekbe, így a vásárlásukat sok család már nem is engedheti meg magának - mondta a politikus.

A nyugdíjasok helyzetének javítása érdekében kezdeményezik, hogy a kormány azonnal korrigálja a nyugdíjakat, ha az infláció több mint 1 százalékkal magasabb az év eleji nyugdíjemelésnél.

Az LMP emellett azt is követeli, hogy a kabinet - többéves bevezetés helyett - azonnal adja oda a nyugdíjasoknak a tizenharmadik havi nyugdíjat - tette hozzá Schmuck Erzsébet.

Kanász-Nagy Máté, a párt elnökségének titkára közölte, az áfacsökkentés azt jelentené, hogy egyik napról a másikra akár több száz forinttal csökkenhet a gyümölcsök ára.

Az újpesti önkormányzat augusztus végétől az ottani piacon beváltható ötezer forintos utalvánnyal segíti a nyugdíjasokat - mondta a politikus az újpesti piacon tartott tájékoztatón.

A PM szerint az áfacsökkentés nem hatékony

Pénzügyminisztérium korábban azt közölte az ATV-vel, hogy a tárca szerint az élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentése nem lenne hatékony eszköz a drágulás megfékezésére. "A munka közterheinek csökkentése bizonyítottan sokkal hatásosabb gazdaságélénkítési eszköz, mint az áfacsökkentés."