A körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár hozzátette, ezek a források egyebek mellett a háztartási napelemek és energiatakarékos fűtési rendszerek támogatását szolgálják - idézte Steinert az MTI. 

Ezért nyáron ki fognak írni egy nagy volumenű pályázatot, amelynek a kerete várhatóan a 100 milliárd forintot is meghaladja. A pályázattal komplex energetikai megoldások kialakítását ösztönzik, ugyanis részben tetőszerkezetre helyezett saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszereket, emellett pedig energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszereket kívánnak támogatni.

QP | Quality Placement

Mindezekkel nagyságrendileg 80 ezer háztartás korszerűsítését tűzték ki célul.

A koronavírus-járvány következményeinek enyhítését célzó Helyreállítási és Rezílienciaépítési Eszköz (RRF) révén Magyarország 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és közel 10 milliárd eurós hitelt kaphat. Vagyis itt lényegében 9,8-10 milliárd eurónyi hitelt vesz fel az állam. 

Az RRF-ből származó támogatással az lenne a cél, hogy a legrelevánsabb problémák mellett egy globálisan is versenyképes gazdaságot építsen fel az EU, ezért a beruházási tervekben számít, hogy erősítsék a tagállam növekedési potenciálját, a munkahelyteremtést, a gazdasági, társadalmi és intézményi ellenálló-/alkalmazkodóképességet, elérjék a klímapolitikai célkitűzéseket, de azt is figyelik, hogy egyetlen beruházás (például vasútépítés) se okozzon jelentős kárt a környezetben. A beruházások minimum 37 százalékát kötelező klímavédelmi, zöldberuházásokra fordítani.

Valamint a források felhasználásának szabályossága vizsgálható, továbbá alkalmazható rá a magyar kormány által kritizált jogállamisági kritérium.