Összesen 77 uszoda marad nyitva a következő hónapokban, itt készülhetnek a felnőtt és utánpótláskorú versenyzők, és húszezer kisgyermek úszásoktatásának keretet adó Úszó Nemzet Program is folytatódhat - közölte Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke.

Korábban a Magyar Közlönyben megjelent adatok szerint az Úszó Nemzet Programra keretében úszásoktatásra évente 7,2 milliárd forintot különítenek.

Most a rezsiválság miatt próbálják megmenteni a programot, de nyilván lesznek vesztesek is, hiszen országszerte több uszodát bezárnak a téli hónapokban a megemelkedett költségek miatt.

Wladár Sándor szerint elkészült az a koncepció, amelynek köszönhetően a kényszerűen bezárásra ítélt uszodákban edző versenyzőknek, illetve ott oktatásban részesülő gyerekeknek maximum 30 kilométert kell utazniuk a MÚSZ által biztosított buszokon, hogy továbbra is medencében készülhessenek.

A 77 uszoda kijelölésénél fontos szempont volt a területi lefedettség, hiszen a MÚSZ égisze alá tartozó 137 egyesület, valamint a nemrég elindult Úszó Nemzet Program összesen 141 uszodában tart foglalkozást – utóbbi keretében jelenleg 19 600 fiatal ismerkedik az úszással. Az uszodabezárások miatt 1100 kisgyermek már elkezdődött oktatása került volna veszélybe, de folytatódhatnak az óráik, a MÚSZ régióvezetői ugyanis valamennyi érintett utaztatását igyekeznek koordinálni.