Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rogán Antal (Fidesz) eredeti javaslata szerint a kormány felhatalmazást kap 2012-től arra, hogy rendeletben határozza meg a bruttó 300 ezer forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelés elvárt mértékét. Az ezt nem teljesítő cégek két évig nem indulhatnának közbeszerzési eljárásban, és költségvetési támogatást sem kaphatnának.

Patay Vilmos (Fidesz) azt javasolja, hogy a kormány a munkabéremelés elvárt mértékének részletes számítási szabályait is rendeletben határozza meg. Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy ne az egyéb bérelemek terhére történjen a személyi alapbér fejlesztése, ami összességében nettó jövedelemcsökkenést okozhatna. A felhatalmazás ezen kívül azt is lehetővé teszi, hogy a kormány meghatározza a béremelés számításához szükséges egyéb részletszabályokat, például a vetítési alapot, és időszakot.

Bánki Erik (Fidesz) módosítója - Patay Vilmos előterjesztésével összhangban - kiegészíteni javasolja a kormány rendeletalkotási felhatalmazását azzal, hogy béren kívüli juttatások (így többek között az iskolakezdési támogatás, helyi utazására szolgáló bérlet) mértékét milyen szabályok alapján lehet figyelembe venni a munkabér nettó értékének megőrzése során.

Ezen kívül a szerdai ülésnapon a képviselők az önkormányzati tűzoltóságok állami felügyelet alá helyezéséről, a Parlament előtti Kossuth tér rekonstrukciójáról, valamint a kulturális örökségvédelemről és a magyar nyelv napjának kijelöléséről szóló előterjesztésekről mondhatják el véleményüket.