Steril műtéti textíliák beszerzésére írt ki közbeszerzést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a Bács-Kiskun Megyei Kórház számára. Hogy hogy került ebbe a körbe a BVOP, arról itt írtunk részletesen, az egyszerűség kedvéért most csak annyit idéznénk ebből, hogy egy rendeletmódosítás következtében az egészségügyi intézmények, kórházak is bizonyos eszközöket a büntetés-végrehajtástól kötelesek beszerezni, a központi ellátó szerv pedig a BVOP. Más piaci szereplőtől csak akkor rendelhetnek a kórházak, ha az ajánlati ár több mint 20 százalékkal alacsonyabb.

Eddig sem a rabokat foglalkoztató cég gyártotta a beszállított termékeket

Bizonyos termékek - egészségügyi papírtermékek, munkaruházat - esetében már működő rendszerről beszélünk, mert ugyan a BV Holding, mint a BVOP felelős cége ezeket sem tudta az igényeknek megfelelő mennyiségben előállítani, de mivel a rendelet az ellátási kötelezettség keretében a saját gyártást nem is írja elő, közbeszerzés nélkül, piaci cégeket bíztak meg, hogy alvállalkozóként szállítsák a termékeket.

Az egyszer használatos nem szőtt, steril műtéti textíliák körére viszont a Bács-Kiskun Megyei Kórház számára kiírt közbeszerzés az első tender, amelynek már a kiírásánál látható volt, hogy a piaci cégek lényegében kiszorulnak a lehetőségből. A fogvatartottakat foglalkoztató ajánlattevő előnye ugyanis csaknem behozhatatlan, hiszen a kiírás 43 pontjának 28 pontjának értékelésénél a 100-ból 30 súlyszámmal értékelik a rabok munkáját. (A szabályozás versenykorlátozó mivoltát 2016-ban bejelentésre a versenyhivatal kétszer is vizsgálta, s mindkétszer rendben lévőnek találták arra hivatkozva, hogy más cégek számára is nyitva áll a lehetőség, hogy rabokat alkalmazzanak a kedvezőbb elbírálás érdekében.)

Ezt a 28 pontban szereplő termékcsoportot a BV Holding illetékes cége, az Adorján-Tex Kft. képes szállítani, a cég Sátoraljaújhelyen rendelkezik egy tiszta terű varrodával.

A steril műtéti textíliák gyártásáról érdemes tudni, hogy kiemelkedően szigorú szabványok és technológiai folyamatok jellemzik, tőkeigényes eljárás a folyamatos minőségellenőrzés okán is. A 4-5 milliárdos piacot épp ezért a nagy külföldi gyártók versenye dominálja, akik magyarországi leányvállalataikon keresztül értékesítenek. Magyarországi előállítással mindössze két cég foglalkozik.

Zárás helyett módosították a feltételeket

A szóban forgó tendernek az eredeti ütemezés szerint már zárulnia kellett volna, csakhogy ehelyett újabb fordulat következett be, a kiíró BVOP módosított a közbeszerzés dokumentáción, gyengítve ezzel a minőségi elvárásokat.

Míg korábban a specifikációban, a minimum követelmények meghatározásánál az ajánlatkérő előírta, hogy a betegizoláló lepedők anyaga három- illetve néhány tételnél kétrétegű legyen, rendkívüli nedvszívó és vízzáró réteggel, hogy megfelelően sterilen tarthassa a műtéti területet, s pontosan előírta a rétegekkel szemben támasztott követelményeket, most ezekkel funkcionálisan egyenértékűvé tett olyan technológiával készült alapanyagokat (SMS, SMMS, SMMMS), amelyek nedvszívó, nedvességmegtartó tulajdonságai az elvárt követelményeket nem teljesítik - hívja fel a figyelmet Rásky László, a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Az SMS,SMMS és SMMMS anyagok felületi kialakításuk miatt ugyanis nem kötik meg a folyadékot. Ezért is használja ezeket az anyagokat az egészségügy, de elsősorban azok hidrofób, azaz nedvességtaszító tulajdonságai miatt. Így például operációs kabátok készülnek ilyen anyagokból, amelyekről a nedvességtaszító képesség miatt csepp formájában leszalad a folyadék.

Miért nem egyenértékű a két technológia?

A műtétek során rendkívül fontos, hogy a testnedvek, valamint az egyéb - például az egyes testüregek átmosásához használt - folyadékok ne szennyezzék a személyzetet valamint az operációs helyiséget. Ennek elsősorban és nyilvánvalóan a fertőzésveszély szempontjából van jelentősége.

Az is rendkívül fontos, hogy az operált személy testnedvei ne mossák be a bőrön a fertőtlenítést követően esetleg megmaradó mikrobákat. Az intézményeket eddig ellátó piaci gyártók, szereplők által szállított, rendkívül jó nedvszívó és nedvesség-megtartó képességekkel rendelkező, szuperabszorbenst tartalmazó műtéti textíliák képesek ezen funkciók ellátására, míg az SMS (SMMS és SMMMS) technológiával készülő termékek nem képesek a megfelelő nedvszívás valamint izoláció biztosítására - magyarázza a főtitkár.

Mi a módosítás oka és következménye?

A szövetség információi szerint a kórház által összeállított műszaki specifikáció alapján az SMS (SMMS és SMMMS) technológia alkalmazásával készülő termékek nem jöhettek volna szóba steril műtéti textilként, de a BVOP a kórház igényei ellenére vélhetően azért módosította a kiírást, mert a BV Holding cége, az Adorján-Tex Kft. csak SMS (SMMS és SMMMS) technológiával készülő termékek gyártását illetve szállítását tudja megoldani.

A fogvatartottak foglalkoztatása mellett ez egy újabb arra szolgáló biztosíték, hogy az Adorján-Tex versenyelőnyt élvezzen a valós piaci szereplőkkel szemben - állítja a főtitkár, hozzátéve, hogy ugyanakkor ez a betegellátás biztonságára már olyan kockázati tényező, amit a szövetség véleménye szerint nem lenne szabad felvállalni.