Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A döntés nem meglepetés, hiszen a tanács már májusban jelezte, hogy lezártnak tekinti a kamatcsökkentési ciklust - kommentált Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Az MT részéről az óvatosság indokolt, hiszen a csütörtökön tartandó népszavazás a Brexitről izgalomban tartja a piacokat, így a nemzetközi befektetői hangulat bármikor elromolhat, ami a magyar piacra is átcsordulhat. A stabil és kiszámítható jegybanki kamatpolitika segít a forint árfolyamában és a magyar államkötvényhozamokban látott ingadozásokat mérsékelni. Az elemző szerint a 0,9 százalékos alapkamat az év végéig változatlan maradhat.

A következő hónapokban az alapkamatról átkerülhet a fókusz más, nem-konvencionális eszközökre, amelyeknek a segítségével az MNB tovább lazíthatja a pénzügyi kondíciókat. Erre legkorábban júliusban kerülhet sor, miután a Moody's nyilvánosságra hozta döntését arról, hogy Magyarországot visszaemelte-e a befektetésre ajánlott kategóriába. Várhatóan - a Fitch-hez hasonlóan - a Moody's is felminősíti idén Magyarországot - ha nem júliusban, akkor a novemberi időpont alkalmával - véli Ürmössy.

Az MNB legutóbbi kommunikációiban már jelezte, hogy véget ért a legutóbbi kamatcsökkentési sorozat, mivel a korábbi várakozásoknál némileg lazább fiskális politika elegendő mértékben ösztönözheti a gazdasági növekedést ahhoz, hogy elérje inflációs célját. Ugyan a jövő évi adócsökkentések miatt erre jövőre sem lehet számítani, de az adóváltozások által okozott alacsonyabb jövő évi infláció felett "átnézhet" a monetáris politika - fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Várakozása szerint 2017 végéig változatlanok maradnak a kamatok, miközben a bankközi kamatok (Bubor) irányadó jellege erősödhet. Az alacsony hazai kamatszintet ezenfelül az ECB folyamatban levő mennyiségi lazítása, valamint a Fed korábbi várakozásoknál lassabb és későbbre tolódó kamatemelési pályája is támogatják.

A döntés több szempontból sem meglepő. Egyrészt a nemzetközi piacokon bizonytalanság uralkodik elsősorban a britek EU-ból történő kilépéséről szóló csütörtökön esedékes népszavazás miatt. Másrészt az ECB nem tervez újabb lazítást, azaz nem akarja fokozni a pénzpumpa működését. Illetve továbbra is kérdés, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mikor nyúl a kamathoz, emiatt indokolt a kivárás - értékelte a döntést Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. A magyar jegybankárok a legutóbbi, májusi döntéskor utaltak arra, hogy vége lehet a kamatcsökkentési ciklusnak. A jegybank célja ugyanis a tartósan alacsony kamatkörnyezet fenntartása, a kamatszint pedig támogatja az inflációs cél elérését.

A magyar jegybank számára kiemelten fontos a mostani kamatmeghatározó ülésen tárgyalt, negyedéves inflációs jelentés - véli Kiss Mónika, az Equilor Zrt. vezető elemzője. A márciusi jelentés alternatív forgatókönyvei szerint a külső monetáris politikai környezet a vártnál lazább lehet, azaz a másik fontos kérdés a magyar jegybank számára is, hogy mikor következik be az első kamatemelés az Egyesült Államokban. A júniusi esélyeket elmosta a májusban bekövetkezett visszaesés az amerikai foglalkoztatottságban és az egyre jobban erősödő félelmek a Brexittel kapcsolatban. A Brexit negatív kockázata mellett a magyar piac már a július 8-án esedékes Moody's hitelminősítői dátumra figyel.