A Magyar Közlönyben megjelent határozatban szereplő első projekt a Budapest-Varsó/Bécs nagysebességű vasút magyar szakaszának a környezetvédelmi előkészítését tartalmazza, és összhangban van az osztrák repülőtéri vasúti fejlesztéssel. A teljes költsége bruttó 2 milliárd 921 millió forint.

A másik projekt a Budapest-Kelenföld és Budapest-Nyugati vasútállomások összeköttetése új, részben alagúti törzsvonali szakasszal. A vonalszakasz része a Budapest-Kelenföld állomás szükséges átalakítása és kibővítése, továbbá a Kelenföld állomás és a Villányi út térsége közötti felszíni vonalszakasz korszerűsítése.

A tervek szerint a Villányi út térsége és a Nyugati pályaudvar között új, mélyvezetésű alagúti szakasz épül, amelyen lesz egy mélyállomás Budapest belvárosában.

A Nyugati pályaudvaron az átmenő vonatok számára alagúti állomás épül, a felszíni fejállomás átalakításával és korszerűsítésével összehangoltan. A projektben érintett szakasz a Budapest-Varsó és a Budapest-Kolozsvár nagysebességű vasútvonalak budapesti átkelési szakaszát képezi. Ennek a környezetvédelmi engedélyezése bruttó 1 milliárd 270 millió forintba kerül.

Egy másik határozatban ugyan csak az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből pályázik a kormány a bruttó 1 milliárd 143 millió forintos összköltségű csepeli gerincút teljes előkészítésére. A bruttó összegből 378 millió forint a saját erő.