Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes és Le Marietta, a "Nyitott Budapest" társadalmi együttműködési osztály vezetője egy hétfői háttérbeszélgetésen számolt be a részletekről - írja az MTI.

A főpolgármester-helyettes emlékeztetett, a főváros a 2020-as költségvetésben egymilliárd forint különített el, és ez olyan ötletek, fejlesztési célok megvalósítására ad lehetőséget, amelyet a budapestiek jelölnek ki.

A részvételi költségvetést három csoportra osztották: az egyikre félmilliárd forintot biztosítanak, és az ebben szereplő projekteknek egész Budapestet, vagy legalább három kerületet érintenek. Ebben a csoportban két projektet lehet kiválasztani, és ezekre maximum 250-250 millió forintot különítenek el. A másik két csoportba, amelyek keretösszege 250-250 millió forint, szociális, illetve zöld projektek kerülnek. Az egyes projektekre legfeljebb 50 millió forint nyerhető el.

Kerpel-Fronius Gábor közölte: a civilekből álló részvételi költségvetés tanácsa kiválasztotta azokat az ötleteket, amelyekre szavazni lehet.

A voksolásra június 30-ig van lehetőség az otlet.budapest.hu oldalon. Minden szavazó mindhárom előbb említett kategóriában adhat le egy-egy szavazatot. Személyesen szavazni június elsejétől lehet majd a Városháza parkban egy, délutánonként felállított pultnál - mondta el.

Kerpel-Fronius Gábor emlékeztetett, az ötletgazdák nem nyernek pénzt, hanem a kiválasztott projekteket finanszírozzák a részvételi költségvetésből. Minimum 12 projekt nyer majd - közölte.

Le Marietta elmondta, 687 ötlet érkezett a részvételi költségvetéshez, ezek a becslések szerint mintegy 9 milliárd forint értékű fejlesztést képviseltek. Ebből 53 került fel a "szavazólapra".

Sok ötletet azért kellett elutasítani, mert azok nem feleltek meg a formai követelményeknek sem, továbbá sok ötletet hasonló témára vagy helyszínre adtak be, így ezeket összevonták - közölte.

A legtöbb ötlet (282) a zöld Budapest kategóriába érkezett, ezt követték az egész fővárost érintő ötletek (261), de voltak a szociális ötletek (144) is.

A szavazók által kiválasztott projektek némelyikének a megvalósítása még a nyáron megkezdődhet.

Le Marietta elmondta, sok ötlet érkezett közvécék, közösségi kertek létesítésére, valamint zöldterületek kialakítására, de lehet szavazni közlekedéssel, sporttal és lakhatással összefüggő projektekre is.