A hivatalos tényadatot március 31-én közlik a magyar szervek az Eurostattal.

Moszkvában szóba került a Dunaferr is

Arra a kérdésre, hogy a múlt heti magyar-orosz csúcson felmerült-e a Dunaferr Zrt. helyzete, azt válaszolta: Orbán Viktor kormányfő moszkvai tárgyalásán Vlagyimir Putyin elnökkel áttekintette a gazdasági együttműködés számos elemét. Szóba került a Dunaferr is, a kormány megerősítette eddigi álláspontját, mely szerint Magyarország érdeke, hogy a dunaújvárosi vasmű hosszú távon megélhetést és munkát adjon a térségben élőknek. A megbeszélések februárban folytatódhatnak, amikor a Vnyesekonombank képviselői Magyarországra látogatnak - közölte Banai.

Arra a kérdésre, készültek-e már számítások arról, hogy a paksi atomerűmű-beruházáshoz felvett hitel hogyan befolyásolja az államadósság pályáját, azt írta: "A beruházás pénzügyi feltételeiről még nem született megállapodás a két fél között, a döntés után tudjuk tájékoztatni a nyilvánosságot erről a kérdésről. A kormány célja, hogy olyan megállapodást kössön, mellyel kedvező finanszírozási feltételek mellett valósul meg az Alaptörvényben lefektetett államadósság-csökkentés".

Az Eurostat nem kifogásolta az E.On-vásárlás miatt MVM-tőkeemelést

Lapunk érdeklődése nyomán pedig kiderült, hogy az E.On-részvények megvásárlásával összefüggő MVM-tőkeemelést a magyarországi statisztikai hatóságok (KSH, MNB, NGM) piaci tranzakciónak tekintik, amely nem érinti a hiány mértékét. A magyar álláspontról az Eurostatot tájékoztatták, és az nem emelt kifogást.

Az uniós források átutalásának felfüggesztése pedig nem befolyásolta a kedvezményezetteknek járó támogatások kifizetését. (Az Európai Bizottság helyett átmenetileg a magyar állam finanszírozta a teljes kifizetést). Miután Budapest és Brüsszel szeptemberben arról állapodott meg, hogy a bizottság a felfüggesztést visszavonja, a Magyarországnak járó uniós források keretösszegét nem csökkenti, és a magyar kormány egyes kiadásokat tisztán hazai forrásból finanszírozhat (uniós támogatást nem használ fel). Az utóbbi döntés államháztartási hatását a 2013-as és 2014-es számításokban figyelembe vettük - fogalmazott Banai.