A Kaspersky szakértői fokozottan figyelik az üzleti e-mailekhez kapcsolódó visszaéléseket (Business Email Compromise, BEC). Az ilyen támadásokhoz rengeteg idő és erőforrás szükséges, és az előkészítésük néhány hétbe, de akár több hónapba is telhet. Egy sikeres támadás akár sokmilliós kárt is okozhat egy vállalkozásnak - közölte a Kaspersky internetbiztonsági cég. 

A Kaspersky szakemberei elmondták, hogy melyik az a három technika, amelyet a kiberbűnözők a leggyakrabban használnak egy BEC típusú támadásnál:

  • Megtévesztő levél a felső vezetőtől

Ebben az esetben az alkalmazott megtévesztő levelet kap egy magasabb beosztású kollégától. A támadók ezzel rávehetik az alkalmazottat, hogy osszon meg adatokat egy „jogásszal” vagy egy hasonló féllel, de hamis e-mail címet adnak meg, amelyet bizalmas vállalati adatok ellopására próbálnak használni. Példa egy hamis e-mailre, amelyben arra kérik a dolgozót, hogy osszon meg adatokat egy „jogásszal”

  • Hamis bérelszámolási adatmódosítás

Ennél a támadásnál a számviteli osztály üzenetet kap egy (állítólagos) alkalmazottól, aki a bérfizetési hitelesítő adatainak módosítását kéri. Ha a számviteli munkatárs módosítja a kártya adatait a bérelszámolási rendszerben, akkor az alkalmazott fizetését a támadó kapja meg. Példa egy hamis e-mailre, amelyben az alkalmazott közli, hogy megváltoztak a banki adatai

  • Hamis számla

Ez a levél megint csak a számviteli osztálynak megy, de ebben az esetben úgy néz ki, mintha azt egy szállító vagy egy harmadik fél küldte volna egy számlafizetési késedelem tárgyában. Ha a számviteli munkatárs bedől ennek a trükknek, akkor a pénz megint csak a kiberbűnözőkhöz kerül.

„A BEC típusú támadások végrehajtásához a kiberbűnözők először mindig alapos adatgyűjtést végeznek a kiszemelt áldozatukkal kapcsolatban, majd az adatok segítségével elnyerik a bizalmát. Az ilyen támadások egy része azért valósulhat  meg, mert a kiberbűnözők könnyen megtalálhatják az alkalmazottak nevét és beosztását, a munkahelyük pontos címét, a szabadságaik időpontját, a kontaktok listáját, stb. a nyilvános hozzáférésű rendszerekben" - mondta Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója. Hozzátette: "A csalók általában különféle pszichológiai manipulációs technikák és módszerek alkalmazásával nyerik el az áldozat bizalmát és hajtanak végre ártalmas műveleteket. Ezért arra biztatjuk a felhasználókat, hogy legyenek óvatosak a munkájuk során."