Minden tizedik magyar hetente többször vagy akár naponta felveszi a futócipőt, de a Generali a Biztonságért Alapítvány kutatásában résztvevők 8 százaléka havonta csupán egy-két alkalommal indul futni, 49 százalékuk pedig teljes mértékben hanyagolja ezt a sportot.

Leginkább a 40 alatti férfiak választják ezt a mozgásformát, és jellemzően a vidéki városokban találjuk a legtöbb futót, míg a fővárosban élők mindössze 11 százaléka kocog hetente több alkalommal – ez azért is érdekes, mert egyébként a felsőfokú végzettségűek közül kerül ki az elszántan kocogók zöme.

A sportág ráadásul igazi testi-lelki csodaszernek bizonyul, hiszen a gyakran futók saját bevallásuk szerint elsősorban a mentális egészségüket szeretnék ápolni, azok pedig, akik rendszeresen hódolnak ennek a mozgásformának, jellemzően több másik sportban is jeleskednek – vagyis sokkal többet tesznek az egészségükért.

Jöttek-mentek a futók a pandémia alatt

A koronavírus és a karanténidőszak a kutatás szerint érdekes mozgást hozott a hazai futóközösség számára: miközben a megkérdezettek fele semmit nem változtatott kocogási szokásain, 21 százalékuk kevesebbet hódolt a sportágnak, szinte ugyanannyian pedig felpörgették a tempót és több időt töltöttek a futópályán.

Ugyanakkor figyelemre méltó eredmény, hogy a jelenleg is rendszeresen futók 35 százaléka a pandémia során szerette meg ezt a mozgásformát, és a testi-lelki pozitívumokkal feltöltekezve 76 százalékuk továbbra sem tervezi abbahagyni a kocogást.