Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Index birtokába került egy levél, amelyet Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára küldött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vezetőinek.

A koronavírus-járvány elleni védekezésben az operatív törzs döntései szerint a felsőoktatási intézményeink hallgatóinak bevonása vezénylési lépések szerint szükséges - írta a levélben az államtitkár.

Az egyik feladat az általános iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozói körében antigéntesztekkel végzett rendszeres szűrés. A szűrési teamekhez két-két hallgatót (harmad- és negyedéveseket) biztosítanak. A hallgatók a teljes ellátáson túl napi 5000 forintos, hétvégén napi 7500 forintos ösztöndíjat kapnak, őket oktatóvideókkal készítenék fel a feladatra.

Az Országos Mentőszolgálat szűréséhez az orvos-, egészségtudományi hallgatók mellett olyan gépkocsivezető hallgatókra is szükség van, akik más szakokon tanulnak - derül ki a lap szerint Bódis József tájékoztatójából.

A kórházi-klinikai tevékenységre is vezényelni fogják az orvos- és egészségtudományi hallgatókat, első lépésben az ötöd- és hatodéves hallgatókat.

Orbán: kevesebb az ember, mint amennyi szükséges

"Van egy határ, amit figyelembe kell vennünk, és az orvosok azt jelezték, lesz egy határ, ami felett ennyi beteget nem tudnak felelősségteljesen ellátni" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök november 10-én az előző napon a járvány terjedésének lassítása érdekében bejelentett korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban az állami tévének adott interjúban a hvg.hu tudósítása szerint. "Lehet, hogy kibírnák, de ha nem, akkor nagy baj lenne. Most éppen medikusokat és orvostanhallgatókat is szolgálatba állítunk, kevesebb az ember, mint amennyi a betegekhez optimálisan szükséges" - ismerte el Orbán.