Az Index birtokába került egy levél, amelyet Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára küldött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) vezetőinek.

A koronavírus-járvány elleni védekezésben az operatív törzs döntései szerint a felsőoktatási intézményeink hallgatóinak bevonása vezénylési lépések szerint szükséges - írta a levélben az államtitkár.

Az egyik feladat az általános iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozói körében antigéntesztekkel végzett rendszeres szűrés. A szűrési teamekhez két-két hallgatót (harmad- és negyedéveseket) biztosítanak. A hallgatók a teljes ellátáson túl napi 5000 forintos, hétvégén napi 7500 forintos ösztöndíjat kapnak, őket oktatóvideókkal készítenék fel a feladatra.

Az Országos Mentőszolgálat szűréséhez az orvos-, egészségtudományi hallgatók mellett olyan gépkocsivezető hallgatókra is szükség van, akik más szakokon tanulnak - derül ki a lap szerint Bódis József tájékoztatójából.

A kórházi-klinikai tevékenységre is vezényelni fogják az orvos- és egészségtudományi hallgatókat, első lépésben az ötöd- és hatodéves hallgatókat.

Orbán: kevesebb az ember, mint amennyi szükséges

"Van egy határ, amit figyelembe kell vennünk, és az orvosok azt jelezték, lesz egy határ, ami felett ennyi beteget nem tudnak felelősségteljesen ellátni" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök november 10-én az előző napon a járvány terjedésének lassítása érdekében bejelentett korlátozó intézkedésekkel kapcsolatban az állami tévének adott interjúban a hvg.hu tudósítása szerint. "Lehet, hogy kibírnák, de ha nem, akkor nagy baj lenne. Most éppen medikusokat és orvostanhallgatókat is szolgálatba állítunk, kevesebb az ember, mint amennyi a betegekhez optimálisan szükséges" - ismerte el Orbán.