Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még januárban történt, hogy egy krónikus sebekkel küszködő idős asszonyt a saját háziorvosa a területileg illetékes sürgősségire, a Honvédkórház SBO-jára utalt vérmérgezés gyanújával. Az SBO-n az ambuláns lap szerint nem vizsgálták meg a beteget, azt viszont megállapították, hogy nincs baja, és szakmaiatlan volt a beutalás, majd hazaküldték - hallható az RTL Híradójában.

Másnapra annyira romlott a beteg állapota, hogy mentővel került vissza a Honvédkórházba, ám akkor már késő volt, az asszony vérmérgezésben meghalt. Háziorvosa levélben kért vizsgálatot a kórháztól az ellátás megfelelőségéről, miután véleménye szerint az állapotának a súlyossága egy egyszerű vérképből kiderülhetett volna.

A kórház azzal az indokkal utasította el a kérést, hogy az orvosnak nincs joga betekinteni az orvosi dokumentációba, és a vizsgálatot sem tartják indokoltnak,

tekintettel arra, hogy a betegdokumentációba való betekintésre jogosult személyek részéről panasz vagy igény az ügy kapcsán nem érkezett.

Nem nyugodott bele a háziorvos

Mateisz Erzsébet háziorvos nem nyugodott bele az elutasításba, nyílt levelet írt a Honvédkórház orvosigazgatójának (a levél teljes szövege itt olvasható), melyben részletezi, miért kérte és miért szükséges mindenképpen kivizsgálni az esetet, melynél szerinte "egyértelműen tetten érhető orvosi negligencia."

Mint írja, a vizsgálat azért létfontosságú a betegei számára, mert területileg a Honvéd Kórház SBO-hoz tartoznak, nincs hova menniük sürgős szükség esetén. Kiszolgáltatottak és elkeseredettek, s hiába fordult az önkormányzathoz, hogy választhat-e másik ellátó helyet, ott is elutasításba ütközött. Azt viszont megtudta, "számtalan hasonló eset van, biztos nem fognak foglalkozni érdemben az üggyel."

Rettegnek a betegek

A doktornő az ambuláns lappal is alátámasztja a kivizsgálás szükségességét, amelyből kiderül, hogy nem vették figyelembe a beutaló orvos diagnózisát, nem végezték el a szükséges vizsgálatokat, nem látták el az esetet, nem megalapozottan állapították meg a beutalás indokolatlanságát. Mateisz Erzsébet szerint mindez jól mutatja, hogy mivel szembesülnek nap mint nap.

Mint fogalmaz, a betegek rettegnek, hogy az SBO-ra kerülnek, nem mennek oda indokolatlanul. Akit oda beküldenek vagy magától bejutott, az azért van ott, mert vélt vagy valós panasza van.

A háziorvos nyílt levelében idézi a jogszabályt, amely cáfolja, hogy nincs joga betekinteni a betegének dokumentációjába.

No go zóna a Honvéd

Az eset kezelésének módja, a közömbösség, a "vállrándítás" nyomán no go zónának nevezi az intézményt,

ahova belépve nem biztosítanak a törvények védelmet, kiszolgáltatott, megfélemlített betegek várakoznak, remélve sorsuk jobbra fordulását.

Úgy látja, amíg az SBO vezetőjének, és az orvosigazgatónak nem az emberek élete, egészségük javítása az elsődleges, addig nem küldheti oda a betegeit, mert az egyszerűen ellentétes az orvosi esküjével.

Több hasonló eset is volt mostanában

Az utóbbi hónapokban több tragikus halálesetről is hírt adott a sajtó, amely a Honvédkórház SBO-n történt, az érintettek hozzátartozói szerint az ellátás elmaradása miatt.

Decemberben egy 58 éves nő vesztette életét, mert öt órát várt a sürgős szívműtétjére, januárban egy 58 éves férfi került túl későn a műtőbe, miután fél napig az SBO-n haldoklott.

A Honvédkórház SBO-jának túlterheltsége köztudott, az egészségügyben dolgozók szerint ezek az esetek egyértelműen a rendszer hibás működését, rendszerhibát jeleznek.

A legutóbbi esettel azonban, melyben a háziorvossal azt közölték, hogy nincs joga a betegi dokumentációiba betekinteni, lényegében felmondták az orvosok közötti együttműködést. Még akkor is, ha valamilyen jogi csűrcsavarral sikerül majd alátámasztani a teljesen abszurd kijelentést - fogalmaztak lapunknak az egészségügy működését belülről jól ismerők. (Európában az utolsók között a magyar egészségügy)