rendőrség és a biztosítók érdeke eltérhet: a rendőrök abban bíznak, hogy új évben kevesebb esethez kell majd kivonulniuk, ugyanakkor sokat segít a pontosan, szakszerűen kitöltött kárbejelentő, vitás esetekben pedig a rendőri jegyzőkönyv – fogalmazott az Infostartnak Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője.

A balesetben érintettek a helyszínen kötelesek átadni egymásnak a személy, a gépjármű, és a biztosítási szerződés azonosításához szükséges adatokat. Ehhez nem feltétlenül kell, hogy nálunk legyen a forgalmi vagy a jogosítvány. Viszont ha egy baleset során a károsult vagy a károkozó nem tudja a szükséges adatokat megadni, úgy a felek hívhatnak rendőrt annak érdekében, hogy valós adatok kerüljenek a kárbejelentőre

– mondta. A MABISZ szóvivője szerint rendőrt csak akkor kell hívni, ha személyes sérültje van a balesetnek.

A portál szerint, ha nem megfelelő adatok adunk meg, s azok jutnak el a biztosítókhoz, akkor a kárrendezési eljárás indokolatlanul hosszan elhúzódhat. A pontosabb adatok megadásához az elektronikus kárbejelentő applikációt javasolja.

A személyinek egyébként is nálunk kell lennie

Nehézséget jelenthet a kölcsön és a lízingelt gépkocsik, valamint határeseteknél a baleset felelősségének megállapítása körüli vita. A rendőrségi nyilvántartásba ezek az adatok elérhetőek. A személyazonosságot igazoló okmánynak egyébként is a járművezetőnél kell lennie, úgyhogy azzal a személyt lehet igazolni, a gépkocsi rendszáma pedig adott

– mondta Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi Bizottságának elnöke az Infostartnak. Hozzátette: a külföldieknek hazánkban továbbra is maguknál kell tartaniuk a forgalmi engedélyt és a jogosítvány, a magyar autósoknak külföldön kell erre továbbra is figyelniük.

Kovács Kázmér kiemelte, a  kölcsön- vagy lízingelt autók esetében lennie kell továbbra is a sofőrnél igazolásnak, hogy vezetheti a kocsit, mert ez 2023-tól nem lekérhető a központi adatbázisból.