Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden tartja soron következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az előző, novemberi ülésén a testület nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét és a kamatfolyosó sem változott. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A testület előző ülésein is változatlanul hagyta a monetáris kondíciókat azóta, hogy a júliusi és a júniusi ülésen is 15-15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amely ezt megelőzően 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon.

A monetáris tanács ülése után hozzák nyilvánosságra a negyedévenként kiadott Inflációs jelentés főbb számait.

Szintén kedden jelenik meg az építőipar októberi teljesítményéről szóló statisztika. Szeptemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 14,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az augusztusihoz mérten 1,4 százalékkal, a májusi mélyponthoz képest 10,9 százalékkal emelkedett az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése. Az épületek építése 9,1 százalékkal, az egyéb építményeké 20,6 százalékkal csökkent szeptemberben. A megkötött új szerződések volumene 7,4 százalékkal csökkent, az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállománya 16,3 százalékkal elmaradt a tavaly szeptember végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 13,8 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 27,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

A Pénzügyminisztérium (PM) pénteken hozza nyilvánosságra a költségvetés első 11 havi részletes adatait. A december 9-én kiadott előzetes számok szerint novemberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 693,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 190,9 milliárd forintos deficittel. Az év első tizenegy hónapjában az államháztartás központi alrendszere 3298,1 milliárd forintos hiánnyal zárt. Január-novemberben a központi költségvetés 2778,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 572,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 53,0 milliárd forintos többletet értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 766,3 milliárd forintot tett ki.

A minisztérium közleménye hangsúlyozza, hogy a járvány második hullámának idején a kormány legfontosabb célja az életek védelme, a magyar gazdaság működőképességének megőrzése, a munkahelyek megvédése és a vállalkozások támogatása. Az ehhez szükséges intézkedések forrásai biztosítottak.

Novemberben 22,1 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, így a tizenegy havi uniós bevétel 1019,4 milliárd forintot tett ki, ugyanakkor az uniós kiadások meghaladták az 1804,5 milliárd forintot.

A múlt hónap végéig 599,4 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések.