A Napi Gazdaság cikke

Miután tegnap a nemzetközi sajtó megtámogatta azt a piaci pletykát, hogy Magyarország Izland pénzügyi helyzetébe kerül, a forint hirtelen nagyot zuhant úgy, hogy egyelőre senki nem mert semmit mondani arról, hogy követi-e korrekció a mélyrepülést vagy tovább gyengül a magyar fizetőeszköz.

Izland és Magyarország kitettségét tekintve közel sincs egy szinten (tekintettel arra, hogy a szigetország GDP-jének legnagyobb részét a bankszektor adja), annyi azonban biztos, hogy a hazai államadósság tagadhatatlanul magas, és most bármi könnyen beindíthatja a pánikot - mondta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. A lakossági hitelezés eddig komoly részt hasított ki a folyó fizetési mérleg finanszírozásából, és ez nehezíti a külfölddel szembeni adósság kezelését. Összességében azonban, ha racionálisan nézzük, azért nem lenne olyan veszélyes a helyzet, azonban most senki sem akar hitelezni, mindenki inkább eladni szeretne, mint venni. Egy hazai kamatemelésnek sem lenne semmilyen hatása, hiszen az állampapírokat most is jóval az alapkamatszint felett értékesítik, mégis nehezen vásárolják meg a befektetők.

A mostani kemény spekulációt elég jól támogatta a kormány - mondta egy makrogazdasági elemző. Az IMF-hitel megemlítése elég rossz üzenetet küldött a piacnak, és ezt többen egy eladósodott ország utolsó segélykiáltásaként értelmezték. Míg tavasztól ismét a régiós devizákkal mozgott együtt a forint, addig most jelentősen letért erről a pályáról. Király Júlia jegybank-alelnök bejelentette ugyan, hogy nagyon rövid időn belül életbe léptetnek egy intézkedési csomagot, amelynek célja a befagyott magyar állampapírpiac újraindítása, azonban jelenleg elég kiszámíthatatlan a piac ahhoz, hogy meg lehessen mondani, hogy mire, hogyan reagál. A csomagban az MNB-n túl az ÁKK és az IMF is részt vesz.

Ugyanakkor Gordon Brown, brit kormányfő is kijelentette az EU-csúcson, hogy véleménye szerint egy sor uniós intézmény, köztük az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és az Európai Befektetési Bank, valamint az IMF is kész segíteni Magyarországnak, hozzátéve, hogy Európa pénzügyi stabilitási terveinek az EU-n túlra is ki kell terjednie és fel kell ölelnie a kelet-európai országokat is.