Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Birtokkoncentráció zajlik, amely nem foga megállni, sőt továbbgyorsul, s ennek következtében kialakulhat egy középbirtokosi réteg - vélekedett Mikula Lajos, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnöke a Napi.hu Makro Gazda 2016 konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén. A tervek szerint már a jövő héten megindulnak a földárverések, amely a kormány szándéka szerint a helyben lakó gazdák földhöz juttatását segíti.

Mikula szerint a magyar államnak nincs szüksége termőföldre, ebből a szempontból érthető az értékesítés, a földeladás ezért nem ördögtől való. A másik oldalról nézve, ha már van az államnak földje, akkor ezt felhasználhatja az agrárpolitika irányítására, ezért volt üdvözlendő a korábbi haszonbérletek átadása. Ha most értékesítik ezek a földeket, akkor megszűnik ez a lehetőség, például a fiatal gazdák számára a jövőben nem lesz elérhető termőföld. Fiatal gazdaként keveseknek vannak milliói a bankban - miközben vannak olyan eladó birtokrészek, amelyek százmilliókba kerülnek. A földeket ennek ellenére meg fogják venni, igaz nem valódi gazdák, hanem más "földművesek". Azt nehezen tudom elképzelni, hogy fiatal gazdák saját kockázatra, saját forrásból, sok százmilliós földekre pályázzanak - mondta Mikula Lajos.

A hétfőn induló földárverések, vakrepülést jelentenek, hisz a nagy birtoktestek akár még harminc évig is más tulajdonban maradnak, hiába is venné meg a gazda. A tervek szerint két év után felülvizsgálhatóak lennének a korábbi bérleti szerződések. Miközben a program arról szól, hogy a gazdákat juttatják földhöz, ennek haszonélvezői mások lesznek. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 150 milliárdos hitelkeretet nyit a gazdák számára - ám ezek a hitelkérelmeket csak a licitálás után bírálják el. Az állami földeknek sokkal jobb helye lenne a fiatal gazdáknál, szociális szövetkezetteknél - mondta Máhr András a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese.

Máhr András és Mikula Lajos
Kép: Napi.hu

A következő időszakban a mezőgazdaság átmeneti versenyképesség romlására kell számítani, a most zajló programok miatt - mondta Máhr András. A magyar mezőgazdaságban van egy professzionális árutermelői réteg, a másik oldalon pedig van egy szétaprózódott birtokrendszerben termelő kör. Ebben a két végletben őrlődik a mezőgazdaság. Az állami földértékesítések ezt a folyamatot nem feltétlenül fogják javítani.

A mezőgazdaságból ténylegesen élők száma az elmúlt öt évben csökkent. Amiből a növekedés származik, az a statisztika sajátossága. A mezőgazdaságon belül az alkalmi foglalkoztatás jelentős mértékben nőtt - ez pár hónapos maximum féléves munkaviszonyt jelent. Az elmúlt időszakban a közfoglalkoztatottak is megjelentek a mezőgazdaságban. A készülő földprivatizáció, amely akár több száz éves, nagy gazdaságok szétesését eredményezheti, sem a foglalkoztatást, sem a hatékonyságot nem fogja erősíteni.

Mikula Lajos szerint túlzóak azok a statisztikai adatok, amelyek a magyar agráriumban 600 ezer gazdálkodóval vagy foglalkoztatottal számolnak. A magyar mezőgazdasági munkarőpiacon szélsőséges helyzet alakult ki: miközben már nem találni egy normális mezőgazdasági munkást, addig hiányzik a szakképzett alkalmazotti tömeg - egy falun belül egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány.