Az akadémia 40 világvárost hat különböző szempont - gazdasági, társadalmi, kulturális, környezeti, politikai és általános vonzerő - alapján rangsorolt rendes éves felmérésében. A lista szerint a világ legvonzóbb, legjobb helyzetben lévő öt városa Tokió, London, Párizs, New York és Szingapúr.

A kínai akadémia a környezeti adottságokat részletező listán Pekinget a 39., Sanghajt a 36., a különleges igazgatású területet, Hongkongot pedig 34. helyre teszi környezeti terheltségük súlyossága alapján.

A jelentésben úgy fogalmaznak, hogy "Peking és Sanghaj szinte élhetetlen", a levegő mellett a víz és a talaj szennyezettsége is komoly gondokat okoz, miközben a megoldás a legjobb esetben is egy évtizedet vehet igénybe.

A kínai főváros levegője a statisztikák szerint egy héten legalább egy nap szmogos - derül ki a jelentésből. A kínai városok európai mintákból tanulhatnának, így a vezető három, Stockholm, Bécs és Zürich bevált gyakorlatait kellene követniük.

Ugyan a két legnagyobb kínai város társadalmi befogadóképessége, piaci stabilitása és általános gazdasági potenciálja alapján az élvonalba tartozik, a világszínvonaltól jelentősen elmaradnak társadalombiztosítási, egészségügyi szolgáltatásaik. Pekingben emellett a viszonylag magas bűnözési ráta a helyi kormányzás színvonalát húzta lefelé, így a kínai főváros a világ vezető nagyvárosai körében csak 31., Sanghaj pedig 21. helyet érdemelte ki.