Kína a közép-európai államok versengése helyett a térség gazdasági összefogásában érdekelt, hiszen csak a régiós szintű lehetőségek elég nagyok a távol-keleti állam befektetői számára - idézi Matura Tamás Kína-szakértő M1 aktuális csatornán kifejtett véleményét az MTI.

Matura úgy látja, hogy a kínaiak elsősorban nem munkahelyteremtő beruházásokkal érkeznek - emiatt az olcsó munkaerő sem érdekli őket -, inkább infrastruktúrát fejlesztenének és nagyvállalatokat vásárolnának. (Előbbire jó példa lehet a Belgrád-Budapest vasút fejlesztése, utóbbira pedig a Borsodchem korábbi felvásárlása.)

Magyarország elsősorban a fekvése miatt lehet kiemelkedő partnere Kínának, hiszen árui innen juthatnának tovább a nyugati piacokra - véli Matura. A magyar kivitel elsősorban más államok - elsősorban Németország - döntésein múlik, hiszen Magyarország a globális ellátási láncok része, a magyar kivitel túlnyomó része nemzetközi nagyvállalatokhoz kapcsolódik.

A szakértő úgy látja, hogy Kína még sokáig nem lesz a világ első számú hatalma, hiszen a tudásalapú gazdaság kiépítése még évtizedekig is eltarthat a távol-keleti országban, és kétséges az is, hogy az Egyesült Államokkal szembeni hátrányát képes lesz-e valaha ledolgozni.

Matura szavai szerint túlzottan optimista Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a kínai delegáció fogadása előtt arról beszélt a sajtónak, hogy mint befektetési szempontból mélyítenék a kapcsolatokat Kínával, mind többet exportálnánk az ázsiai államba. De az elmúlt napokban több szakértő is figyelmeztetett, hogy nem szabad sokat várni, mert Peking máshogy látja a világot.