Mindkét adat jobb az augusztus 5-én kiadott első becslésben közöltektől, akkor a kiskereskedelmi forgalom évi 3,8, illetve az összehasonlítható mintavételes adatok szerint 1,3 százalékos növekedését jelentette júniusról a KSH. Az első fél évben - összehasonlítható adatok szerint - 3,8, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 3,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 6,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,1, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,6 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (77,9 százalék) az élelmiszer jellegű vegyesüzletek adták, ahol az értékesítés volumene 6,3 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké - a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt - 123,8 százalékkal volt több, mint 2013. júniusban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene júniusban 1,1 százalékkal emelkedett 2013 hasonló időszakához képest. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (18,6 százalék), a használtcikk- (9 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (5,2 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben
(2,1 százalék). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a bútor-, műszakicikk- (5,7 százalék) és a könyv-, számítástechnikai, egyéb iparcikküzletekben
(8,5 százalék).

Remekel a csomagküldés és internete kereskedelem

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés (41,1 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma júniusban nőtt, volumene 4,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai júniusban 0,3 százalékkal emelkedtek. 2014. január-júniusbanban a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 6,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Kifehéredés jött

A KSH a dohánykereskeldelemben bekövetkezett változásokkal kapcsolatban megjegyzi, hogy a dohánykereskedelem átalakulásával párhuzamosan kialakított online
pénztárgéprendszer hatására a bevallott forgalom megnőtt, azaz "kifehéredett" az ágazat, elsősorban e miatt az idősorban törés keletkezett, ami megnehezíti az adatok összehasonlítását. A 2013. július előtti időszakra - információk hiányában - az új kiskereskedelmi forgalom tartalmával megegyező bázis nem becsülhető - hívja fel a figyelmet a statisztikai hivatal.

Ez áll a javulás hátterében az NGM szerint

Tartós és folyamatos hazánk kiskereskedelmi forgalmának bővülése: az idén júniusban mért 4,1 százalékos növekedéssel már egy éve erősödik a belső fogyasztás, a január és június közötti időszakban pedig több mint 6 százalékos emelkedést regisztráltak - kommentálta a Nemzetgazdasági Minisztérium a KSH legfrissebb adatát. A növekvő forgalom a folyamatosan javuló munkaerő-piaci helyzetnek, a reáljövedelmek bővülésének, a kedvező inflációs folyamatoknak és a lakossági fogyasztást támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhető.
Az NGM továbbá hozzáteszi: a GDP alakulásában is visszatükröződik a kiskereskedelmi forgalom felívelő trendje, ugyanis a háztartások fogyasztási kiadása 2013 eleje óta negyedévről-negyedévre emelkedést mutat. A belső fogyasztás folytatódó bővülését támasztja alá többek között a gazdasági növekedés fokozatos gyorsulása is, ami a jövedelmek bővülésén keresztül a háztartások jövőbeli fogyasztási kiadását és a kiskereskedelmi forgalom emelkedését egyaránt maga után vonja.