A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A régiós olajvállalatok vezetőségei az első félév zárultával egyelőre nem változtattak az éves tervszámokon, de az biztosra vehető, hogy az Ural−Brent különbség az elkövetkező időszakban is viszonylag szűk marad, a finomítói árrés sem túl biztató, míg az olaj árának jelentős emelkedése számottevő forgalom-visszaesést hozna. Ha tisztán a fundamentumokat nézzük, kevés ok lehet a bizakodásra, és valószínűleg lesz majd vonzóbb beszállási pont is, azonban a szektor így is nyújt remek befektetési lehetőséget.

A Mol negyedéve kifejezetten rosszul sikerült, EBIT szinten 99 százalékos a visszaesés, gyakorlatilag nulla közeli profitról beszélhetünk, ami jóval gyengébb, mint az elemzők által várt számok. Az okok között a készletátértékelést és a szíriai kitermelés leállását találjuk, míg bizakodásra az esetleges pozitív kurdisztáni hírek adhatnak okot. A piac csupán néhány százalékos eséssel büntette a részvényt, amelyet már le is dolgozott, jelenleg 16 600 forinton áll. A gyenge eredmény miatt sorra érkeznek az elemzői leminősítések, a mostani árfolyam mellett már nem tekinthető annyira vonzónak a papír. A 7,5-ös idei nyereséggel kalkulált P/E a szektor átlaga környékén van, hasonlóan az 1,02-es P/BV szinthez, míg a 6,37-es EV/EBITDA inkább átlag felettinek tekinthető. Az adósságállomány jelenleg stagnál, a napokban érkeztek hírek egy újabb 800 millió eurós hitel felvételi szándékáról, melynek felét az INA-nál használják fel. Az elemzői célárak átlaga 19 380 forint, ez alapján lehet még tere az emelkedésnek. A horvát INA mindenesetre a 4012 kunás árszint mellett kifejezetten drága, 12 körüli EV/EBITDA szintről beszélhetünk, 270 százalékos könyv szerinti érték és 10 feletti P/E mellett.

Kép: Reuters

Az OMV kifejezetten impozáns negyedévet tudhat maga mögött, köszönhetően a líbiai kitermelés újraindulásának. A 455 millió eurós nettó profit mintegy 15 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat, mind a kitermelési, mind a finomítási üzletág a várt felett teljesített, egyedül a gázüzletág okozott csalódást. A piac kifejezetten pozitívan fogadta a beszámolót, így a részvény 27 euró környékére tudott erősödni, jelenleg 26,4 euró. Ezen a szinten a könyvérték 75 százalékáról és 6 körüli P/E-ről beszélhetünk 3,35-ös EV/EBITDA szint mellett, azonban a friss célárakat elnézve számottevő drágulásra nem lehet számítani.

A lengyel PKN veszteséges negyedéve nem okozott meglepetést, a finomítói marzsok alakulása már előjele volt a gyenge szereplésnek. Az 5 millió zlotys veszteség mellett azonban szembeötlő a cseh leány Unipetrol és a Mazeikiu finomító gyenge szereplése, 67 millió és 269 millió zlotys veszteségével. A hozzáértők kevés esélyt adnak az árfolyam emelkedésének, a 39,6 zlotys szint mintegy 8 százalékkal haladja meg az éves célárakat, a 11,5 feletti P/E ebben a mezőnyben kifejezetten magasnak számít.

Kép: Napi grafikonok

A Lotos árfolyamát leginkább az esetleges állami részvényeladás mozdíthatná meg érdemben felfelé, míg a palagáz-kitermelésért továbbra is versenyben van. A mutatói alapján az egyik legolcsóbb részvény a mezőnyben, azonban nyereség oldalon továbbra sem tud felmutatni igazán mutatós számokat. A 27,3 zlotys árfolyam mindössze a könyvérték 40 százaléka, azonban a cég eladósodottsága sokakat visszarettent a vételtől, az elemzői célárak ennél jóval alacsonyabban vannak.

A Petrom részvénye az év egyik legnagyobb nyertese, mintegy 30 százalékot erősödött az idén, jelenleg 0,38 lej. A második negyedéves számokra rányomta bélyegét a finomítói leállás, ennek ellenére az éves tervek nincsenek veszélyben. A társaságnak kimagaslóan jó az eszközhatékonysága, az elemzők szerint további 20 százalékos árfolyam-emelkedésre is lehetőség van.

A szlovén Petrol papírja jelenleg 175 euró, ezen a szinten minden hozzáértő kivétel nélkül vételre ajánlja, a mutatói szektorátlag alattiak, 6,7-es P/E-ről és 0,86-os P/BV-ről beszélhetünk. A célárak alapján akár 60-70 százalékos drágulás is elképzelhető, de érdemes tekintettel lenni arra a tényre, hogy ez a jelentős felértékelődési potenciál már hónapok óta megvan, érdemi elmozdulás azonban nem történt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!