Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jövő évtől nem a kormány, hanem az országgyűlés alá tartozna az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a parlament elé kedd éjjel beterjesztett kormányjavaslat szerint - írja a Népszava. Az eddigi, határozatlan időre kijelölt főigazgató helyett a szervezetet elnök irányítaná, 9 éves, egy alkalommal ugyanennyivel meghosszabbítható mandátummal.

A vezető személyéről, illetve sorsáról viszont változatlanul a miniszterelnök dönt. Az eddig az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozó költségvetésük közvetlenül az országgyűlés alá kerülne. Igaz, egy másik pont szerint az OAH csak saját – például díjakból vagy bírságokból álló – bevételeiből gazdálkodhat, aminek 30 százalékát a költségvetés elvonja.

Szakértők szerint az új elnök 9 éves mandátuma még a választások előtt rögzítene kulcspozíciójában egy Orbán Viktor miniszterelnök által kiválasztott személyt. A szervezeti átalakításokat viszont üdvözölték. A hatóság épp most végzi a teljes paksi nukleáris bővítés úgynevezett létesítési engedélykérelmének vizsgálatát. A főigazgatói székből néhány hete váratlanul felálló Fichtinger Gyula korábban többször is panaszkodott fizetés- és létszámgondjaikra.