"Az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása, miközben a nagyobb összeget adományozók esetében erősödik az átláthatóság követelménye" - írta Orbán Balázs államtitkár, aki Gulyás Gergely helyettese is a Miniszterelnökségen, a Facebook-oldalán.

Orbán Balázs szerint az átláthatóság érdekében szűkítik a névtelen támogatások körét, miközben nem céljuk a más szervezetekre, például a pártalapítványokra vonatkozó szabályokhoz képest szigorúbb szabályok megalkotása.

Kapronczay Stefánia, a TASZ jogvédő szervezet vezetője a múlt heti rendeletváltozatról azt mondta a 444.hu szerint: ez nem jogalkotás, hanem jogszabályokon keresztül történő politizálás, aminek a célja nem a nagyobb átláthatóság, hanem az adakozó állampolgárok elijesztése.

A parlament májusban fogadott el egy törvénymódosítást, amely az Állami Számvevőszékre bízza, hogy ellenőrizze a tárgyévben húszmillió forintnál nagyobb mérlegfőösszegű alapítványokat és egyesületeket.