A kormány olyan megállapodást akar a Norvég Civil Alapból érkező támogatás elosztásáról, amely az együttműködésen alapul. Ilyet kötöttünk korábban Svájccal, amely nem akar beleszólni az elosztásba. Nem értjük, hogy ez Norvégiának miért nem felel meg - ismertette a kormány álláspontját a tárcavezető.

Emellett az a céljuk, hogy minden civil szervezet hozzáférjen az elérhető támogatásokhoz. Azt pedig Lázár valószínűtlennek tartja, hogy a sokat kritizált civiltörvény módosítását szabná feltételül a norvég fél. Kovács Zoltán kormányszóvivő ugyanis elmondta, hogy Norvégia nem ajándékpénzt ad, hanem Oslo ezzel váltja meg, hogy hozzáfér az Európai Gazdasági Térség közös piacához, így szerinte a vita nem arról szól, hogy Norvégia utal-e, hanem hogyan osztják el a forrásokat.

A vita alapja az, hogy a kormány még 2014-ben szállt rá arra az Ökotárs Alapítványra, amelyek a civilknek juttatott norvég forrásokat felügyelte. Volt rendőrségi erődemonstráció, adószám-felfüggesztés, lejárató sajtókampány, de végül a vádak alaptalannak bizonyultak. Norvégia és Magyarország között 2015 decemberében született egy kormányközi megállapodás, amelyből a norvég fél annyit hozott nyilvánosságra, hogy a kormány ígéretet tett arra, felhagy a civilek elleni akciókkal, az Ökotárs pedig működhet tovább. A magyar fél pedig azt állította, hogy vétójoga van a pénzosztásnál, de ezt a magyarországi norvég nagykövet cáfolta.